Blog > Komentarze do wpisu

77. Dwukolorowe pierniczki

Kolejna propozycja na festiwal pierniczków. Pierniczki dwukolorowe. Wymagają odrobinę zręczności, ale efekt jest zadowalający. :-) Kolejna puszka łakoci czeka więc na świąteczne chwile. :)

Na jasne ciasto:

  • 17,5 dag mąki
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6,5 dag świeżego masła
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 lekko ubite żółtko

Na ciemne ciasto:

  • 17,5 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 7,5 dag świeżego masła
  • 7,5 dag cukru
  • 1 lekko ubite jajko

Mąkę na jasne ciasto przesiać, wsypać sodę, sól, cynamon. Dodać rozdrobnione masło, cukier, miód i żółtko. Zagnieść ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki. Mąkę na ciasto czekoladowe przesiać, dodać sodę, sól, przyprawę do piernika, kakao. Dodać rozdrobnione masło, cukier, jajko, zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Oba rodzaje ciasta podzielić na połowy. Połowę czekoladowego ciasta rozwałkować na pasek o długości 33 cm, szerokości 5 cm i grubości ok. 1 cm. Tak samo rozwałkować jasne ciasto. Każdy pasek pokroić wzdłuż na 7 pasków. Ułożyć paski naprzemiennie, sklejając je (można zmoczyć je lekko wodą, wtedy będą lepiej lapić się do siebie). Z drugiej połowy jasnego ciasta uformować wałek o długości 33 cm, położyć go na środek ciasta zlepionego z pasków, zawinąć. Ciemne ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości ok. 33 cm x 15 cm, owinąć nim wałek ciasta w paski. Należy dosyć mocno przycisnąć ciasto, żeby się skleiło. Wałek włożyć do lodówki. Pokroić na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Ułożyć na blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 oC. Smacznego!

Pierniczki dwukolorowe
Pierniczki dwukolorowe
poniedziałek, 03 grudnia 2007, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2007/12/03 18:45:48
Widzę, że do świętowania nie muszę Cię namawiać :D
-
2007/12/05 14:01:57
Jakie cudeńka !
-
2007/12/08 20:04:15
Dziekuję za udział w Festiwalu Pierniczków




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.