Blog > Komentarze do wpisu

79. Panna cotta z sosem czekoladowym

SHF #38 - The proof is in the Pudding!

Kolejne wydarzenie kulinarne. Tym razem SUGAR HIGH FRIDAYS i bohater tego wydarzenia, czyli pudding :). Postanowiłam wypróbować przepis na panna cotta. Aż wstyd się przyznać, ale do tej pory nie próbowałam jeszcze tego deseru. Wyszedł bardzo dobry, delikatny, niezwykle śmietankowy. Wydaje się wprost idealny do podania w poranek, wraz z kawą, do łóżka...

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • Laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda
  • 1/4 tabliczki czekolady
  • 2 łyżki mleka

Śmietanę wlać do rondla, dodać cukier,laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić żelatynę w łyżce gorącej wody, dodać do śmietany, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać do małych szklanek lub kokilek, włożyć do lodówki. Schładzać ok. 4 godzin. Przed podaniem włożyć szklanki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać mleko, zamieszać. Polać deser. Smacznego!

Panna cotta
środa, 05 grudnia 2007, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok





Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.