Blog > Komentarze do wpisu

101. Pączki tradycyjne

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Ponoć kto się w tłusty czwartek obje, temu będzie się wiodło. No to zagniotłam, nasmażyłam i święto pączka zostało zainaugurowane!

Pączki tradycyjne

  • 45 dag mąki pszennej
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 3/4 paczki drożdży (ok. 80 g)
  • 3 żółtka
  • 2 jaja
  • 7 łyżek cukru
  • 450 ml mleka
  • 7,5 dag masła
  • 3 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • dżem
  • cukier puder
  • smalec lub olej do smażenia

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 3 łyżeczek mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotować zaczyn. Mąkę wsypać do miski, na wierzch wylać zaczyn, poczekać kilka minut aż wyrośnie. Roztopić masło, lekko zagrzać mleko. Gdy drożdże wyrosną dodać wszystkie składniki oprócz masła (roztrzepane jajka, spirytus, sól, mleko) zarobić drewnianą łyżką. Pod koniec, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, dodać masło. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kłaść łyżką na oprószoną mąką stolnicę, nakładać dżem, zlepić formując kulę. Roztopić smalec (lub rozgrzać olej). Sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając kawałek ciasta - jeśli szybko wypłynie i się zrumienić, można smażyć. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka - zapobiegnie to przypalaniu tłuszczu. Pączki wkładamy do tłuszczu (powinny swobodnie pływać). Przykryć i smażyć do zrumienienia. Obrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia. Gotowe pączki wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

czwartek, 31 stycznia 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/02/01 08:50:14
Ale piekne paczkI! Podziwiam takie wypieki. Sliczne sa.
-
Gość: klaudia, *.cust.tele2.pl
2009/02/18 15:09:56
Są bardzo piękne.sama je robiłam.
Pozdrawiam Klaudia:)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.