Blog > Komentarze do wpisu

102. Pączki marokańskie

Przepis na te cudeńka pochodzi z lutowej "Kuchni". Zmuszona byłam wprowadzić jednak małą modyfikację. Zabrakło mi miodu i pączki zostaly obsypane cukrem pudrem.Polecam wszystkim tym, którzy preferują nieco mniej słodkie czwartkowe wypieki. No chyba że zdecydujecie się na ten miód, to swoją słodycz podwoją na pewno ;). W porównaniu z tradycyjnymi pączkami są mniej pulchne. Ale smakują bardzo dobrze.

Pączki marokańskie

  • 120 ml soku pomarańczowego
  • 12,5 g drożdży
  • 3 lyżki cukru
  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • olej do smażenia
  • 200 ml miodu (ja pominęłam)

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki dwie godziny przed przygotowaniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Sok zmieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na kilkanaście minut. Mąkę przesiać, zmieszać z solą. Wlać roztrzepane jajka, olej, wodę z kwiatu pomarańczy oraz zaczyn. Wyrobić energicznie. Powinna powstać gładka, dająca się formować masa. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformować 20 kulek. Pośrodku każdej zrobić palcem dziurę, poszerzyć ją w każdą stronę. Przygotowane pączki pozostawić jeszcze na godzinę przykryte ściereczką. Rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki z obu stron. Polać miodem (ja posypałam cukrem pudrem). Smacznego!

Pączki marokańskie

Pączki marokańskie

czwartek, 31 stycznia 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/02/01 00:00:09
Wspaniałe paczki, a te marokańskie - bardzo intrygujący przepis. Spróbuję kiedyś do nich podejść.
pozdrawiam :)
-
2008/02/01 08:51:36
Rzeczywiscie sa wspaniale! Cudnie wygladaja!
-
2008/02/01 13:58:43
wodę z kwiatu pomarańczy?
czy mam najpierw zasiać pestkę pomarańczy, czekać na drzewko, później na kwiaty, wlać do nich wodę i zebrać? ;)
to się normalnie kupuje?
-
mysza_klapsiara
2008/02/01 14:26:07
@dorotus: Czekam więc na Twoją wersję! I również pozdrawiam :D
@majanaboxing: Dziękuję!
@aniap30: taką wodę się kupuję ;). Można kupić choćby tutaj: www.fabrykasmakow.pl/shoper/index.php?products=product&prod_id=118 . Pozdrawiam serdecznie!
-
lis_ka
2008/02/01 19:53:22
Mniam! Wyglądają bardzo apetycznie.
-
2008/02/01 20:24:18
Kurcze: bardzo dużo drożdży na pół kg mąki!
-
mysza_klapsiara
2008/02/01 22:41:35
@liska: Cieszę się, że się podobają!
@malta: Głupi błąd, miało być gram. Tak to jest jak się wpisy dodaje tuż przed północą ;)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.