Blog > Komentarze do wpisu

163. Muffiny ze szpinakiem i fetą (Muffins with spinach and feta)

Kolejna propozycja na Kulinarny football, kolejne muffiny - tym razem w wersji wytrawnej. Szukałam przepisu na muffiny z przewagą koloru zielonego ;), żeby dobrze komponowały się z piłkarskimi papilotkami i znalazłam tyle pomysłów, że ciężko było mi wybrać. Wygrała feta i szpinak, którego zapasy miałam zachomikowane gdzieś w zamrażalce. Ale kolejne realizacje już niebawem. Już się cieszę! Szpinakowe muffiny są tak sycące, że spokojnie można zaserwować je na kolację czy śniadanie. A smakują wyśmienicie. Przepis wystarcza na 12 muffinek, pochodzi z serii Nowa kuchnia włoska.



Składniki: 250 g pokrojonego szpinaku, 350 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 duże jajka, 60 ml oleju, 250 ml jogurtu naturalnego, 250 g fety

Szpinak ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Fetę pokroić w kostkę. Jajka ubić z jogurtem i olejem. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z wcześniej ubitą masą jajeczną. Wmieszać szpinak i fetę. Nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek, piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Smacznego!


Ingredients: 250 g roughly chopped spinach, 350 g flour, 3 teaspoons baking powder, 1/2 teaspoon salt, 2 large eggs, 60 ml oil, 250 ml yogurt, 250 g diced feta

Whisk together eggs, yogurt and oil. Mix together flour, baking powder and salt, add to eggs, stir until combined. Add the spinach and feta, stir gently. Spoon into prepared muffin tin, filling cups about three-quarters of the way full. Bake 25 minutes, until lightly browned on top. Bon appetit!
niedziela, 15 czerwca 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/06/15 20:05:25
Połączenie fety ze szpinakiem brzmi smakowicie. Do tego jeszcze te piłki - trzeba przyznać, że to niezwykła propozycja! Tylko gdzie znajdę takie papilotki?
-
2008/06/16 08:12:56
Piękna propozycja na piłkarskie pieczenie, super po prostu ! A jakie śliczne zdjecia ! :) Myszko, gratuluje pomysłów!
-
wedelka
2008/06/16 10:07:10
Fetę lubię ,szpinak równiez..Wiec i te muffinki pewnie by mi smakowały :) Pozdrawiam ciepło :)
-
cuda.wianki
2008/06/16 14:37:31
wszystkie muffiny jakie do tej pory robilam byly na slodko, chyba pora to zmienic? :-) te wygladaja apetycznie!
-
mysza_klapsiara
2008/06/16 17:43:02
@kot maurycy: Panie Kocie! Znajdziesz je na lodówce w kuchni :). A poza tym warto poszukać na www.tortownia.pl
@majana: Dziękuję. Miło mi :)
@wedelka: To chyba nic innego nie stoi na przeszkodzie :).
@cudawianki: Te wytrawne muffiny są moimi pierwszymi. Ale z pewnością nie są ostatnie!
-
Gość: karolcia, *.171.114.242.crowley.pl
2008/07/01 10:29:37
zrobiłam! nareszcie, już nie mogłam się doczekać, ale wczoraj wreszcie miałam i szpinak i wolny czas ;). Spróbowałam jeszcze gorące, były pyszne, mam jednak pytanie. Z zewnatrz wyszły ładnei zrumienione, takie jak na zdjęciu. W środku są bardzo wilgotne. Czy takie powinny być? a może niedopiekłam (25 min w rozgrzanym do 180st piek-termoobieg)? Istnieje jeszcze ryzyko, że trochę pomieszałam proporcje, niestety nie mam w domu żadnej miarki ani wagi.... chociaż starałam się, miarą był 400 gr. pojemnik jogurtu ;) A teraz muffinki czekają w torebce no obiadkowy głód... Dzięki za info.
-
mysza_klapsiara
2008/07/02 07:56:32
@karolcia: A używałaś świeżego szpinaku czy mrożonego? Jeśli tego drugiego, to to może być powodem. A może to niedokładnie wysuszony szpinak świeży? W tym momencie zgaduję, bo moje były leciutko wilgotne w środku, ale to też zaraz po upieczeniu. Proporcje, jeśli zostały zachwiane, też mogły spowodować, że muffiny stały się wilgotne. A może po ostygnięciu były lepsze? Daj znać.
-
Gość: karolcia, *.171.114.242.crowley.pl
2008/07/02 11:15:09
używałam świeżego szpinaku, byż może po podgotowaniu powinnam była go lepiej wysuszyć. Problem chyba jest już niebyły, niepotrzebnie panikowałam, wczoraj muffinki były pyszne - wilgotne w środku ale tak odpowiednio wilgotne. Bardzo nam smakowały. Podałam je na kolacje do salatki (ze szpinakiem, he he), zamiast pieczywa ;)
-
2008/08/02 18:00:35
Witajcie,

Przepis brzmi bardzo zachęcająco... Jednakże w moim małym miasteczku nie sposób kupić świeży szpinak, czy w związku z tym mogę dodać mrożony?
-
mysza_klapsiara
2008/08/03 08:38:24
@kateszat: świeży szpinak jest najlepszy, wtedy muffinki nie wychodzą mokre. Możesz pokombinować z mrożonym, ale wtedy najlepiej go dobrze odmrozić albo przesmażyć. A! I nie może być to rozdrobniony szpinak. Pozdrawiam serdecznie.
-
wedelka
2011/06/01 11:15:35
Muffinki zrobione i zjedzone :) Wyszły bardzo smaczne :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.