Blog > Komentarze do wpisu

166. Truskawkowe tiramisu (Strawberry tiramisu)

Mąż usunął mi wpis! ;). Wpisuję na nowo. Tym razem jednak krócej, bo i tak nie uda mi się odtworzyć wpisu w całości. Napiszę tylko, że deser jest pyszny, dla miłośników truskawek okaże się wielkim przysmakiem. No, może pod warunkiem, że lubi się mascarpone. ;). Przepis podpatrzony na blogu Pieprz czy Wanilia, oryginalnie umieszczony na forum Cin Cin przez Dziunię. Jedyną modyfikacją, jaką zastosowałam, jest zmniejszenie ilości skondensowanego mleka. 400 ml to jak dla mnie jednak zdecydowanie za dużo.



Składniki: 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (ja dałam około 200 ml), 500 g mascarpone, 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 duża paczka biszkoptów lady fingers, 3/4 kg truskawek, sok z 1 cytryny, 2 łyżki cukru, wódka owocowa (ja użyłam śliwowicy)

Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki, dodać cukier i sok z cytryny, odstawić na pół godziny (w tym czasie truskawki powinny puścić sok). Mascarpone (wyjęte prosto z lodówki) wyłożyć do miski, dodać ekstrakt waniliowy, ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo mleko skondensowane. Biszkopty ułożyć w tortownicy, nasączyć je obficie wódką. Wyłożyć połowę truskawek (wraz z sosem), na to połowę masy serowej. Powtórzyć czynności. Wierzch udekorowac truskawkami, ewentualnie pozostawić wygładzoną masę serową. Wstawić do lodówki na 8-10 godzin. Udekorować biszkoptami. Smacznego!

Ingredients: 500 g chilled mascarpone cheese, 400 ml condensed milk, 3 teaspoons vanilia extract, 1 large packet sponge finger biscuits, 3/4 kg strawberries, lemon juice (1 lemon), 2 tablespoons sugar, fruit vodka

Halve or quarter the strawberries, add sugar and lemon juice and put them away for 1/2 hour. Place chilled mascarpone cheese and 3 tablespoons vanilia wxtract in large bowl, mix together. Little by little add condensed milk. Dip each biscuit in the vodka just long enough to coat it and arrange a layer of vodka-soaked biscuits in the springform pan. Cover with a layer of half of strawberries, then half of mascarpone cream. Repeat. Decorate with strawberries. Leave in the fridge for 8-10 hours for the flavours to meld. Decorate with biscuits.
piątek, 27 czerwca 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
k0m0r
2008/06/29 12:39:21
Nieziemsko wygląda!
A że sezon na truskawki w pełni, to chyba sam spróbuję :)
-
mysza_klapsiara
2008/07/01 09:53:32
Koniecznie wypróbuj! I daj znać, czy smakowało.
-
Gość: ja, *.lexell.com.pl
2011/05/24 20:42:40
bezsensowne są te komentarze,jeśli ktoś to zrobił niech się wypowie,a nie: ładnie wgląda,spróbuję ecetera-do cholery jhasnej,wkurzające to jest,bo nie wiadomo czy dobre czy nie,ale słowo,dam znać,czy smakowało




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.