Blog > Komentarze do wpisu

177. Miętówka (Peppermint liqueur)

Przepis na miętówkę pojawił się w aktualnej "Kuchni" i od razu przypadł nam do gustu. Na razie miętówka czeka cierpliwie na spożycie ;), ale swoim zielonym kolorem cieszy nasze oczy. Oto moja druga propozycja na zielony tydzień.

Miętówka


Składniki: 1 garść liści świeżej mięty, 1 litr spirytusu, 3/4 kg cukru, 1 litr wody

Miętę zalać spirytusem, odstawić na tydzień. Po tygodniu odcedzić spirytus. Cukier rozpuścić w wodzie, trzymając roztwór na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wodę ostudzić i połączyć z przecedzonym spirytusem. Nalewkę zlać do karafki. Smacznego!

Ingredients: 1 handful fresh peppermint leaves, 1 liter rectified spirit, 3/4 kg sugar, 1 liter water

Put the peppermint leaves into a bottle, fill the bottle with the spirit. Put aside for 7 days. Filter the spirit. Combine the sugar and water in a small saucepan. Bring to a boil and stir to dissolve the sugar, making a thick syrup. Cool the syrup. Then mix with the spirit.
poniedziałek, 21 lipca 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/07/21 20:44:56
mam nadzieję, że jak zajrzę z wizytą, to zostanę poczęstowana :)
-
mysza_klapsiara
2008/07/23 12:18:15
Jeśli wizyta będzie trwać dłużej niż 45 minut, to pomyślimy :)
-
2008/07/28 14:54:41
Wygląda smacznie,...mmmm nie piłam jeszcze miętowki :)
-
mysza_klapsiara
2008/07/29 08:19:48
@majana: ja też nie. To mój pierwszy raz :)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.