Blog > Komentarze do wpisu

178. Spaghetti z pesto (Spaghetti with pesto sauce)

Bazylia obrodziła nam tego roku, wykorzystujemy więc jej cudowny smak i aromat tak często, jak tylko jest to możliwe. Zajadamy się więc naszym ulubionym pesto bez ograniczeń. Przepis na zielone pesto podawałam już na blogu, ale ten jest zmodyfikowany, a co za tym idzie smaczniejszy. Oto moja trzecia propozycja z okazji Zielonego tygodnia.



Składniki: szklanka ciasno ubitej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki startego parmezanu, sól, makaron spaghetti

Bazylię, orzeszki, czosnek i oliwę zmiksować ze sobą na gładką masę, doprawić do smaku solą. Makaron ugotować al dente, polać przygotowanym sosem, posypać startym parmezanem. Smacznego!

Ingredients: 1 cup freshly picked basil, 2 tablespoons pine nuts, 2 cloves garlic, 100 ml olive oil, 2 tablespoons grated Parmigiano, spaghetti

Using a food processor, chop the garlic, basil, nuts, and salt then mix them with the oil. Boil the spaghetti, pour the sauce over the pasta and serve with grated Parmigiano.
wtorek, 22 lipca 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
grumko
2008/07/22 13:52:04
Nam również w tym roku bazylia wyjątkowo dobrze rośnie i nie dalej jak dziś rano zastanawiałem się nad pesto jako dodatkiem do rybki albo zupy.
-
notme-gotuje
2008/07/22 15:06:32
Tradycyjne pesto najlepsze ze spaghetti! W tym rok nie zasadzilam bazylii i pozostalo mi cieszyc sie kupnym, na szczescie mozna je tez zjesc :))
-
Gość: , *.ip.fastwebnet.it
2008/07/23 00:03:05
:) z pewnoscia to pesto tez jest dobre, ale w "prawdziwym" powinien zdecdowanie znalezc sie pecorino (czyli ser owczy) i parmezan- nie tylko do posypania :) pozdrawiam!
-
notme-gotuje
2008/07/23 10:48:47
Ktos tu chyba nie czyta ze zrozumieniem ... ;)
''...Przepis na zielone pesto podawałam już na blogu, ale ten jest zmodyfikowany...''
Pozdrawiam :))
-
mysza_klapsiara
2008/07/23 12:17:16
@grumko: nigdy nie próbowałam pesto jako dodatku do ryby. Brzmi kusząco! Natchnąłeś mnie :)
@notme-gotuje: nie próbowałam jeszcze gotowego, kupnego pesto. Muszę kiedyś porównać smaki.
@gość: nigdzie nie pisałam, że jest to prawdziwe pesto. Całkiem możliwe, że używa się sera owczego. Dobrze wiedzieć, zawsze czegoś się nauczę :). Tylko gdzie ja znajdę ser owczy? U mnie w okolicach ze znalezieniem takowego może być problem...
@notme-gotuje: :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/07/24 09:01:05
notme- zaczepny ton jest zupelnie zbedny. czytam ze zrozumieniem.. przynajmniej czasami :) w poprzednim przepisie Myszy rowniez nie ma owczego sera.. nie twierdze ze bez tego dodatku pesto jest niedobre- wprost przeciwnie, wyrazilam opinie, ze moze byc super. w "prawdziwym" pesto jednak pecorino sie znajduje i wg mnie mocno "uzupelnia" smak - dlatego tez wydaje mi sie, ze warto sprobowac, chocby po to, zeby poczuc roznice. chyba osob, ktore lubia gotowac, nie trzeba do takich prob dlugo namawiac :)
Mysza: nie wiem skad jestes, ale w wieksosci wiekszych sklepow lub delikatesow znajdziesz sery owcze, takie na wage. Pecorino (wloski) lub jego odpowiedniki z inych panstw. Ja tez dlugo bylam przekonana ze nie ma (bo tak bylo kiedys) i nagle ze zdziwieniem stwierdzilam, ze w delikatesach przydomowych moge nawet wybierac miedzy pecorino sardo a romano! :)
-
notme-gotuje
2008/07/24 14:14:06
eh... :)
-
2008/07/28 14:53:12
Wygląda przepysznie! :)
-
mysza_klapsiara
2008/07/29 08:19:24
@gość: będę dzisiaj w sklepie, poszukam. Szczególnie, że planuję po raz kolejny pesto w najbliższym czasie :)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.