Blog > Komentarze do wpisu

188. Bliny malinowe (Raspberry blins)

Jeśli macie jeszcze możliwość kupienia malin, czym prędzej smażcie bliny! Przepis pochodzi z odcinka rosyjskiego serii "Podróże kulinarne" i od razu przypadł nam do gustu. Małe, pulchne i niezwykle delikatne. Te prezentowane na blogu przypominają nieco w smaku pancakes, chociaż są bardziej pulchne i mniej zwarte. To tylko jedna z wielu odmian blinów. Kuszą jeszcze te z mąki gryczanej, z dodatkiem drożdży, z ciasta zaparzonego. Wersję słodką, malinową polecam gorąco, bo są proste w przygotowaniu i szybkie, pod warunkiem że posiadacie dużą patelnię, wtedy smażenie odbywa się bardzo sprawnie. To taki idealny letni obiad. Naprawdę.

Bliny malinowe


Składniki: 300 g malin, 50 cukru, 125 g mąki, 3 jajka, szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 ml mleka,

Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Żółtka połączyć z mlekiem, solą i mąką. Połączyć delikatnie z masą białkową, dodać maliny, delikatnie wymieszać. Formować bliny nakładając ciasto łyżką na rozgrzany olej. Bliny powinny mieć grubość około 2 cm. Smażyć partiami z obu stron. Bliny powinny przybrać złoty kolor. Usmażone bliny posypać cukrem. Smacznego!

Bliny malinowe

Ingredients: 300 g raspberries, 3 eggs, 50 g sugar, 125 g mąki, pinch of salt, 1 vanillia sugar, 200 ml milk

Whip egg white into a froth, add sugar and vanillia sugar. In a separate bowl mix together yolks, milk, salt and flour. Mix gently with white froth. Add raspberries. Lightly butter the skillet. Heat skillet over medium heat. For each blintz, pour about 1 tablespoon of batter into the skillet. Cook blintz until lightly browned. Sprinkle with sugar.
wtorek, 12 sierpnia 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/08/12 09:25:18
Nigdy nie jadłam blin. Wyglądaja bardzo smakowicie. Jak kupie malinki to je zrobie :)Pozdrawiam :)
-
Gość: ulla, 212.160.148.*
2008/08/12 10:01:13
ale bliny robi sie na drozdzach
i ich charakterystyczna cecha jest to, ze sa albo cale albo czesciowo z maki gryczanej
to raczej sa amerykanskie pancakes
-
mysza_klapsiara
2008/08/12 11:34:53
@majana: Koniecznie wypróbuj, bo są pyszne.
@ulla: Nie wszystkie bliny robi się na drożdżach i nie wszystkie są z mąki gryczanej. Nazwa bliny to określenie na całą rodzinę "placków" - ziemniaczanych, drożdżowych, gryczanych, itd. Cytując za wspominaną we wpisie książką: "Blinów jest wiele rodzajów (z różnej mąki, z ciasta na przykład zaparzanego, nadziewane już podczas smażenia). Mogą być podawane także na słodko. Smaży się je wtedy często od razu z owocami (...). Odmianą blinów są też blincziki, czyli naleśniki". Fakt, tradycyjnie bliny robi się z mąki gryczanej lub z połączenia mąki pszennej i gryczanej. Ale spotykane też są bliny w całości przygotowane z mąki pszennej. Inne źródła podają, że bliny sporządzane są też chociażby z kwaśnego mleka i z odrobiny startego ziemniaka, nie używa się wówczas drożdży. Spotkałam się też z przepisami z użyciem sody. Nie jestem znawcą kuchni rosyjskiej, powołuję się jedynie na to, co przeczytałam. Ale nie ważne jaka jest nazwa, ważne że smakują wyśmienicie!
-
zemfiroczka
2008/08/12 22:53:37
Moja ś.p. babcia kiedyś, a teraz mama robi bliny z...tartych ziemniaków-rewelacyjne z pewnym tajemnym dla mnie sosem ;)

A te malinowe już zapisuję do rychłego zrobienia :)

pozdr

-
Gość: ulla, 212.160.148.*
2008/08/13 16:24:27
pozwole sie nie zgodzic
ksiazek przykladow nie dam bo wszystkie jakie znam sa po rosyjsku
ale to jest przepis na wyrob blinopodobny
napewno uroczy i smaczny ale mimo to blinopodobny

bliny wywodza sie z poganskiej tradycji maslenicy i sa albo pszenno-gryczane albo gryczane na drozdzach :-)

reszta to wariacje na temat blinow
-
malta_79
2008/08/21 20:39:23
O rajusku! Jutro robię ! Kupiłam własnie malynky! I dymam to (przepraszam za słownictwo) czy to bliny, blinczki, czy wyrób blinopodobny.
-
malta_79
2008/08/22 08:27:34
Właśnie skończyłam jeść bliny malinowe (nie wchodząc w szczegóły terminologiczne). Zdecydowanie nie są to pankejksy, bo tych w zyciu się najadłam. Tak jak pisała Mysza - są zwarte, mniej puszyste.... Alw za to bajecznie smakuja na sniadanie :) moje były w wersji zgodnej z metoda Montignaca :)
-
Gość: Ewa, 132.216.217.*
2011/01/18 20:55:02
Jesli już mówimy o blinach to umówmy się że klasyczne bliny wyrabia się z dodatkiem drożdży, inaczej nie nazywajmy placków bez drożdży blinami tylko plackami. Placek może być wszystko jedno z czym, blin ma być z drożdżami.

I proszę się nie obrażać ale inaczej nie można opisywać kuchni i jej smaków. Cóż to by na przykład było gdyby Francuzi nazwali swój "beouf Burgignon" jako "beouf provansale" albo Polacy zupę "rosół" nazwali "pomidorowa" - jedno podobne do drugiego czy nie?

Więc nie nazywajmy przepięknych placuszków malinowych "blinami" z którymi nie mają nic wspólnego, dobrze?
Inaczej zawita w naszej kuchni niedbałość i niechlujność..

Pozdrawiam wszystkich miłośników placków i blinów!




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.