Blog > Komentarze do wpisu

190. Scones

To mój pierwszy raz ze scones. Do tej pory jedynie przyglądałam się tym malutkim wypiekom na zaprzyjaźnionych blogach. Ale nasze wciąż rozwijające się upodobanie do smacznych śniadań sprawiło, że postanowiłam je dzisiaj przygotować. Robi się je błyskawicznie - a to wyjątkowa zaleta, jeśli przygotowujemy scones o 6 rano ;). Przepis podpatrzyłam u Dorotus, lekko go jednak zmodyfikowałam. Scones wyszły lekko chrupiące, delikatnie słodkie i niezwykle pachnące. Doskonałe z kremowym twarożkiem lub ulubionym dżemem.

Scones


Składniki: 400 g mąki pszennej, 60 g mąki żytniej jasnej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 20 g masła, 60 ml płynnego miodu, 250 ml mleka

W misce wymieszać ze sobą suche składniki, dodać masło, miód, mleko, szybko zagnieść. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy - ciasto powinno mieć grubość około 2 cm. Wykrawać kółka za pomocą szklanki lub foremki do ciastek. Układać scones na posypanej kaszą manną blasze. Piec w temperaturze 220oC około 20 minut. Smacznego!

Ingredients: 400 g all-purpose flour, 60 g whole wheat flour, 1,5 teaspoon baking powder, 1,5 teaspoon bicarbonate of soda, 1/2 teaspoon ground cinamonn, 20 g butter, 60 ml honey, 250 ml milk

Preheat oven to 200 degrees. In a large bowl, combine the flours, baking powder, soda and cinnamon; mix well. Cut the butter into the flour mixture until it resembles small peas. Add the milk, and the honey to the flour mixture and combine lightly until a loose ball is formed. A light hand makes for a light scone. Roll out dough to 2 cm thickness. Cut out biscuits with a lightly floured round cookie cutter. Place on prepared baking sheet and bake for about 15 - 20 minutes or until the tops are golden brown. Remove from oven and place on a wire rack.
czwartek, 28 sierpnia 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/08/28 19:26:19
Jejku,alez smakowity widok.
-
notme-gotuje
2008/08/28 20:21:56
To ja rowniez polubie takie sniadanka ;)))
A gdyby tak uzyc make razowa?
-
2008/08/29 14:02:16
Piękne! Wow, ależ jestem głodna. ! :)
-
cuda.wianki
2008/08/31 15:15:18
uwielbiamy scones! pieke je coraz rzadziej, a moj ulubiony przepis pochodzi z ksiazeczki "women's weekly: muffins, scones and breads". koniecznie musisz sprobowac tej wersji! pozdrawiam sredecznie pourlopowo :-)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.