Blog > Komentarze do wpisu

211. Risotto szmaragdowe (Emerald green risotto)

Powracam do kuchni :). Wraz z nowym wyglądem (podoba się?) wróciła kulinarna energia. W głowie mnóstwo pomysłów na smakowite dania, zapraszam więc na częste wizyty, bo będzie się działo! Dzisiaj prezentuję kolejny pomysł na pyszne risotto. Przepis wyszperałam dawno temu na stronie Pascala Brodnickiego i wciąż z przyjemnością po niego sięgam. Nie dosyć że risotto smakuje wyśmienicie, to jeszcze uspokaja. W procesie mieszania ryżu i kolorze zielonego szpinaku jest coś kojącego. Naprawdę.
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 3-4 porcji.



Składniki: 1,5 l bulionu, 5 łyżek białego wina, 250 g grubo posiekanego szpinaku (może być mrożony), 4 łyżki oliwy z oliwek, mała posiekana cebulka, 2 posiekane ząbki czosnku, 350 g ryżu arborio, sól i pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta suszonej bazylii

Wino wymieszać z gorącym bulionem. Do drugiego garnka wlać oliwę, następnie wrzucić cebulkę i czosnek, podsmażać około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż, smażyć mieszając przez ok. 3-4 minuty. Następnie zalać ryż 2 chochlami bulionu, gotować do czasu, aż bulion wyparuje. Ponownie wlać 2 chochle bulionu, odparować, powtarzać czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion. Wrzucić do garnka szpinak i wymieszaj z ryżem. Dodać gałkę i bazylię, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Ingredients: 1,5 l bouillon, 5 tablespoons white red wine, 250 g diced spinach, 4 tablespoon olive oil, 1 small diced onion, 2 diced garlic cloves, 350 g Arborio rice, salt and pepper, pinch of nutmeg, pinch of dry basil

Heat olive oil in a large, heavy-bottomed saucepan over medium-high heat. Add the onion and garlic; cook and stir until the onion begins to turn golden brown, about 5 minutes. Pour in the rice, and stir until the rice is coated in oil and has started to toast, 3 to 4 minutes. Reduce the heat to medium and stir in white wine. Cook and stir until the wine has mostly evaporated, then stir in one third of the bouillon; continue stirring until incorporated. Repeat this process twice more, stirring constantly. Stirring in the broth should take 15 to 20 minutes in all. Add the spinach, cook until tender. Stir in yhe nutmeg and basil.
wtorek, 21 października 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/10/21 22:24:40
Mnie sie bardzo podoba:))) Zreszta poprzednia szata tez byla niczego sobie, ale ta jest jeszcze lepsza. Fajnie, ze jestes. Pozdrawiam serdecznie
-
wedelka
2008/10/21 22:51:29
Szablon mi sie podoba, ale nie wiem, czy wiesz, że nie pod każda przeglądarką wygląda tak samo. Ja używam Crazy Browser (nakładka na IE) i tam rozjechało się to menu : zupy, sałatki itp. Nie są one w poziomie, tylko ułożyły mi się ponowo, jedno nad drugim, i wjezdzaja na przepis. W firefoxie wszystko jest git :) Nie chciałam się czepiać, po prostu zboczenie żony informatyka ;) Chciałam Ci tylko powiedzieć, ze jesli ktos uzywa takiej przegladarki jak ja, to widzi ten szablon troche inaczej. Komentarz możesz usunac, bo zbyt dlugi mi wyszedl :P Pozdrawiam cieplo :))
-
mysza_klapsiara
2008/10/21 23:03:37
Ściągnęłam CrazyBrowser (wersja 2.01) i u mnie wszystko w porządku, pod explorerem, firefoxem i operą też.
-
wedelka
2008/10/21 23:16:11
Hihihi..to może po prostu mam problemy ze wzrokiem ;) Nie no, a tak serio, to menu faktycznie jest u mnie rozjechane, ale moze to kwestia jakichs ustawień u mnie w takim razie. Już się nie czepiam i życzę spokojnej nocy. Dobranoc :))
Ps. A która wersje explorera masz? To pytanie od mojego męża, bo się nagle bardzo tym zaciekawił ;) Pozdrowionka :)
-
mysza_klapsiara
2008/10/21 23:31:02
Mam Explorera w wersji 7, tego, który jest wraz z Vistą.
-
grumko
2008/10/22 04:33:20
U mnie wszystko wygląda perfekcyjnie i na pewno może się podobać;-)
-
2008/10/22 08:32:37
Cudnie tu teraz, cudnie! Tak świeżo i kolorowo. U mnie wszystko wyświetla się jak należy! A i zdjęcie risotta piękne ;)
-
2008/10/22 08:53:29
Myszko risotto wygląda przepysznie, chcialabym kiedys sprobowac takiego.:)
Co do szaty graficznej - juz sie wypowiedziałam - jest przeslicznie, wyraznie, super! :) Bardzo mi sie podoba :)) U mnie wszystko widać dobrze - IE 7. Na Operze tez :)
Pozdrówka.
-
zemfiroczka
2008/10/22 17:41:02
No, no - szablon Francja elegancja ;) A już się przestraszyłam, że blog będzie zastrzeżony, ale widzę, że to tylko na czas zmian było, ufff ;)

Risotto ze szpinakiem jeszcze nie robiłam, zatem do zapisania.

A przez Operę wszystko gra!

pozdrówka
-
notme-gotuje
2008/10/22 19:16:07
Ja tez lubie risotto ze szpinakiem samym lub z dodatkami, pycha. :)
Uspokaja? Tak, w zaleznosci ile doda sie wina ;) - zarcik :))




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.