Blog > Komentarze do wpisu

238. Czulent z wołowiną

WERSJA DO DRUKU

Kuchnia żydowska jest mi prawie zupełnie nieznana. Co prawda kojarzę pewne potrawy po ich nazwie, ale już z wyjaśnieniem, co wchodzi w ich skład i jaki mają smak, mam już pewne problemy. Festiwal kuchni żydowskiej stał się pretekstem do przyjrzenia się bliżej żydowskim specjałom. O mało się nie spóźniłam, bo wspominana akcja blogowa w dniu dzisiejszym niestety się już kończy, ale udało się przygotować bardzo smaczny czulent.

Czulent to tradycyjna potrawa, spożywana w święto szabasowe. To długo duszony gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, fasoli, cebuli i kaszy. Ponieważ w Szabas nie wolno rozpalać ognia, czulent najczęściej przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w nagrzanym piecu, aby dogotował się przez noc.

Polecam gorąco, bo jest naprawdę smaczny. Przepis pochodzi z jednej z książeczek dołączonych kiedyć do Kuchni - Cymes i kugiel.



500 g mięsa wołowego, 8 małych ziemniaków, 1/3 szklanki smalcu kurzego lub oleju, 1 szklanka fasoli Jaś, 2 cebule, 3/4 szklanki grubej kaszy perłowej, 1 l bulionu wołowego lub drobiowego , sól, pieprz

Umyte mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na gorącym tłuszczu. Następnie zdjąć naczynie z ognia, dodać namoczoną wcześniej fasolę, wrzucić obraną cebulę i obrane i pokrojone w połówki ziemniaki. Na wierzchu rozłożyć wypłukaną kaszę. Wlać gorący bulion, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie wstawić naczynie do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 2-3 godziny, dolewając w razie potrzeby wody. Smacznego!
niedziela, 23 listopada 2008, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • 283. Pączki tradycyjne

    I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty . Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie

  • 282. Pieczone pączki

    Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym rok

Komentarze
2008/11/24 13:55:29
Wygląda smacznie :) Ja nie mam pojecia o kuchni zydowskiej, więc tę zabawę sobie darowałam , ale ciesze sie,ze mogę popatrzeć na Wasze produkcje :)
-
Gość: katarzyna, *.dynamic.gprs.plus.pl
2010/03/02 16:18:06
czulent naprawde jest wysmienity ale ten pezepis naprawde ktos spapral.Bylam w izraelu i mialam okazje go jesc a to co proponujesz to jakias breja.sory
-
2013/11/20 10:28:37
Nie wiem czy wygląd jest ważny, gdy efekt końcowy - pod postacią smaku - jest dobry. Ja przeglądam w necie programy pity 2013 i w sumie zgłodniałem od tego ;)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.