Blog > Komentarze do wpisu

251. Śledzie po kaszubsku

WERSJA DO DRUKU



kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznik Konfitura z pomarańczyDomowe krówki Muffiny bożonarodzeniowe Muffiny bananowe Zakwas na barszcz Grzany cydr Śledzie po kaszubsku Pierogi z kapustą i grzybami

Długo zastanawiałam się, jakie śledzie przygotować. Najbardziej lubię śledzie w zalewie octowej, ale w tym roku naszła mnie ochota na śledzie w oleju. Przejrzałam kilka przepisów i wybrałam ten na śledzie po kaszubsku. Czy rzeczywiście są po kaszubsku ;), tego nie wiem, ale najważniejsze, że zapowiadają się apetycznie. Na razie próbowałam jedynie cebulowego "przybrania". Nie wiem, czy to dzięki czerwonej cebuli jakiej użyłam, czy może sekretem są śliwki, ale smakowało mi bardzo. Teraz czekam na dzień świąteczny i konsumpcję. Mam nadzieję, że smak mile mnie zaskoczy.

Śledzie są moją jedenastą propozycją Kulinarnego kalendarza adwentowego. Jak ten czas szybko leci!



Składniki: 500 g solonych śledzi , 1 kg cebuli, 1 mały koncentrat pomidorowy , garść śliwek suszonych , 1 ogórek kiszony , pieprz, sól , majeranek , 150 ml oleju, mleko do namoczenia śledzi

Śledzie moczyć w mleku od godziny do 12 godzin, w zależności od słoności, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki i dusić na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Następnie dodać pokrojone śliwki i ogórka. Dusić do momentu, aż śliwki i ogórek zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać. Układać warstwami w wyparzonym słoiku - cebula - śledzie - cebula. Smacznego!
czwartek, 11 grudnia 2008, mysza_klapsiara
Komentarze
2008/12/12 06:28:58
Masz rację w kwestii tego czy te śledzie są rzeczywiście po kaszubsku;-) My znamy i lubimy rybki pod tą samą nazwą, ale przepis jest zgoła inny;-) Najważniejsze, żeby były smaczne czego Tobie i wszystkim konsumującym życzę!!
-
2008/12/12 08:06:49
bardzo smacznie się zapowiadają:)
-
2008/12/12 08:55:19
@grumko: Ja śledzie po kaszubsku znam jako śledzie w czerwonej zalewie, ale raczej płynnej, nie opierającej się głównie na cebuli. Ale widziałam, że Wasze po kaszubsku są zupełnie inne :). Zobaczę w wigilię, jak jest ze smakiem. Mam nadzieję, że będą dobre!
@atina: mam nadzieję, że będą równie dobrze smakować.
-
2008/12/12 12:20:32
Lubie, nawet bardzo! :)
-
2008/12/12 19:19:02
Moje były bez śliwek i ogórków. Rzeczywiście smakują dobrze.

pozdrówka!
-
Gość: aga, 77-253-112-245.adsl.inetia.pl
2008/12/19 18:50:55
Ja robię te śledzie nie z śliwkami i ogórkiem ,a z rodzynkami ,są naprawdę smaczne
Po raz pierwszy robiąc je nie mogłam sobie wyobrazić smaku śledzi na słodko,ale są znakomite
-
2008/12/19 22:22:17
@aga: ja już niedługo przekonam się, jak smakują. Ale przypuszczam, że będą pyszne!




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.