Blog > Komentarze do wpisu

282. Pieczone pączki

Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym roku przygotowałam dwa rodzaje pączków. Tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu i pączki pieczone. Widziałam, że Dorota z blogu moje wypieki również przygotowała pieczoną wersję czwartkowych pyszności. Ja skorzystałam tym razem z przepisu z zeszłorocznej lutowej "Kuchni". I tak do wypróbowanych już pączków marokańskich i tradycyjnych dołączyły dwa kolejne. To co, świętujemy!



Składniki: 160 ml ciepłego mleka, 70 g cukru, 7 g suszonych drożdży, 50 g masła, 500 g mąki, pół łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 1 jajko, około 50-60 g rozpuszczonego masła, szklanka drobnego cukru, 2 łyżeczki cynamonu

Drożdże rozpuścić w 1/4 mleka i pozostawić na około 10 minut. Masło roztopić, wymieszać z pozostałym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą, gałką muszkatołową, cukrem. Dodać roztrzepane jajko, masło z mlekiem i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Dużą okrągłą foremką wycinać z ciasta kółka, a w nich drugą, mniejszą, dziurki. Tak przygotowane pączki pozostawić do napuszenia na około 1 godzinę. Piec 20 miniut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

W międzyczasie roztopić masło, a cukier wymieszać z cynamonem. Upieczone pączki pozostawić do wystygnięcia na 5 minut. Każdy posmarować masłem z dwóch stron i posypać cukrem z cynamonem. Smacznego!

czwartek, 19 lutego 2009, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Tydzień kuchni czeskiej - podsumowanie

    Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki. Jeśli któryś z przepisów pominęłam lu

  • Wspólne czeskie gotowanie :)

    Kochani! dziękuję wszystkim za udział we wspólnym gotowaniu. Razem przygotowaliśmy grubo ponad sto smakowitych dań. Podsumowanie zabawy, z linkami i miniat

  • 281. Španělský ptáček i houskové knedlíky

    Chociaż w nazwie ma przymiotnik "hiszpański", należy do kanonu potraw czeskich. Pyszna mięsna rolada. Nadzienie może być dowolne - ser, grzyby, szpina

Komentarze
zwegowani.pl
2009/02/19 16:14:08
fajnie, że nie tylko smażymy, ale i pieczemy :) niefajnie, że w taki dzień nie można się pączkom oprzeć :D same nawołują - tym bardziej, że zdjęcia super, i aż chce się wyciągnąć rękę po jednego :)
-
2009/02/19 17:06:12
Myszko, cudne są Twoje pączusie! :))
-
zemfiroczka
2009/02/19 17:42:47
Ja właśnie kupiłam pieczone i na dodatek bez cukru pudru i żadnego lukru - i stwierdzam, że takie są zdecydowanie najlepsze :)
-
Gość: asieja, *.chello.pl
2009/02/20 09:14:06
myszko, ale one mają piękną skórkę,
taką błyszczącą

ps. śliczny kubek w tle :-)
-
Gość: MissVanity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/22 15:43:57
a te piękne kubeczki można wiedzieć skąd? ;)
-
mysza_klapsiara
2009/02/23 11:08:34
Dziękuję za komplementy :) A kubeczek w Duka kupiony :)
-
justin162
2010/09/07 21:41:20
Co ja widzę..... pieczone pączki! Muszą być strasznie dobre... Od kilku dni mam ochotę zjeść dobrego pączka, z pewnością zrobię je z tego przepisu :)
-
Gość: pati, *.toya.net.pl
2010/12/07 16:25:03
Pączki i może ładne ale tylko na zdjęciu, ciasto po wyrobieniu pieknie wyrosło, trzeba zwrócić dużą uwagę na to by faktycznie po rozwałkownaiu ciasto było grube 1,5 cm to min. ciasto sie ruszyło paczki w piecyku podrosły ale niestety czas 20 min pieczenia o wiele ale to o wiele za długi. Pączki mają twarda skurkę w smaku sa dobre ale jeśli kogoś boli ząb i liczył na coś slodkiego i w miarę miekkiego to sie bardzo rozczaruje. A jeśli ktoś rozwałkował ciasto na ciensze niż 1,5 cm i wstawi do piekarnika na 20 min to wyjda mu predzej bąbki do powieszenia na choinke niż cokolwiek co nadaje sie do jedzenia. ogólnie przepisu nie polecam. szkoda marnować składniki
-
Gość: Weronika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/02 17:31:34
A dużo to takich cud- pączków wychodzi z tego przepisu? :)




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.