Blog > Komentarze do wpisu

283. P±czki tradycyjne

I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty. P±czki s± miękkie, puszyste, nie chłon± tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie poprawia ich walory smakowe. I co najważniejsze, w ogóle się nie zmęczyłam! ;) Dobry przepis i bezproblemowe smażenie we frytownicy zrobiły swoje. Tak więc nie pozostaje nic innego, tylko się częstować. Zapraszam!

Składniki: : 1 kg m±ki, 100 g drożdży ¶wieżych (lub 50 g suchych), 100-150 dag cukru, 1/2 l mleko, 6 żółtek, 1 całe jajo, 100 g rozpuszcoznej margaryny, pół laski wanilii, sok i skórka z 1 cytryny, szczypta soli, smalec do smażenia, konfitura, cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z łyżk± cukru, dodać 200 g m±ki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać. Po około pół godziny przesiać m±kę, jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać m±kę, wyro¶nięty rozczyn, ziarenk± wanilię, sok z cytryny, otart± skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i l¶niace, a na powierzchni ukaż± się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosn±ć wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżk± (na każdego p±czka wystarcz± 2 łyżki), formować w dłoni małe kr±żki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószon± m±k±. Przykryć ¶ciereczk± i pozostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyj±ć, os±czyć na bibule, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

czwartek, 19 lutego 2009, mysza_klapsiara

Polecane wpisy

  • Jeszczę chwileczkę

    Kochani! Podsumowanie już prawie skończone, ale potrzeba mu jeszcze ostatecznego szlifu. Ale jeste¶cie cierpliwi, co? ;) Przepraszam też, że ostatnio mało tu wp

  • Wspólne czeskie gotowanie :)

    Kochani! dziękuję wszystkim za udział we wspólnym gotowaniu. Razem przygotowali¶my grubo ponad sto smakowitych dań. Podsumowanie zabawy, z linkami i miniat

  • 281. Španělský ptáček i houskové knedlíky

    Chociaż w nazwie ma przymiotnik "hiszpański", należy do kanonu potraw czeskich. Pyszna mięsna rolada. Nadzienie może być dowolne - ser, grzyby, szpina

Komentarze
2009/02/19 17:25:16
Cudny p±czek ! Idealny po prostu . :)) Ja też smażyłam we frytkownicy, ale faworki :)) Swietnie się smażyły :)
-
zwegowani.pl
2009/02/19 18:53:05
jedne wygl±daj± lepiej od drugich... normalnie, trudno się zdecydować, który przepis wypróbować :):)
-
agatka.twojemoje
2009/02/19 19:27:35
Czy tych drożdży nie za dużo... a raczej m±ki za mało? Co¶ mi się tu nieproporcjonalnie wydaje być :o)
P±czek uroczy :)
-
2009/02/19 20:08:54
P±czki cudownej urody, że aż ¶linka od razu cieknie.
Tylko proszę, popraw przepis. Podała¶ proporcje na 1 kg m±ki, tyle że m±ki jest 500g
-
Go¶ć: asieja, *.chello.pl
2009/02/19 20:14:17
tradycyjne i piękne
:-)
-
mysza_klapsiara
2009/02/19 20:52:20
Poprawione :). Faktycznie, m±ki powinien być 1 kg. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
-
2009/02/21 17:43:40
¶liczne zdjęcia :) pozdrawiam :)
-
Go¶ć: maijmilys, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/02/22 19:17:53
Cudownie wygladaj± na tle tej kratki. Tak ... domowo!
-
mysza_klapsiara
2009/02/23 11:09:32
@bkue_megi, maijmilis: :D
-
2010/12/13 10:56:08
Już dawno nie piekłam p±czków, pysznie jest u Ciebie, narobiła¶ mi smaka, że hej !:)
-
Go¶ć: , *.adsl.inetia.pl
2011/02/04 16:53:31
ale spirytusu nie wiadomo ile
-
2011/02/06 08:01:45
P±czek wygl±da pysznie ... bardzo fajne zdjęcia !:)
-
Go¶ć: Asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/25 23:47:53
P±czek piękny i perfekcyjny, już na oko wiem że jest dokładnie taki jak lubię. Nie mam jednak odwagi zabrać się za pieczenie... p±czek to taki magiczny wypiek, którego dokonuje mój tata w tłusty czwartek i na razie chyba tak pozostanie... ;)
-
kostusiak123
2013/03/17 18:30:03
Wygl±da to bardzo smakowicie, jak dobrze, że obok jest cukiernia! Media Tech Lifestyle wychodzi ci na tym blogu ¶wietnie.




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe poł±czenie smaku marchewki, chili i imbiru.