Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
piątek, 20 lutego 2009

 
Udało się! Oto obiecane podsumowanie naszej czeskiej zabawy. Potrawy możecie przeglądać, klikając na poszczególne obrazki.  Jeśli któryś z przepisów pominęłam lub znajdziecie jakiekolwiek błędy, piszcie. 

 

Dziękując za wspólną zabawę, przygotowałam małą niespodziankę dla autorów trzech wyróżnionych przeze mnie przepisów. Mam nadzieję, że prezent w postaci wyboru reportaży Mariusza Szczygła, choć niekoniecznie kulinarny, sprawi Wam przyjemność.  

 

Wybór nie był łatwy. Samo przejrzenie grubo ponad setki przepisów zajęło mi kilka godzin! ;)  Postanowiłam wyróżnić:

- Mico z blogu Olive and Flour za niezwykle apetyczną propozycję śniadaniową. (Ten kto zagląda na mój śniadaniowy blog nie powinien być zdziwiony :) )

- Tilianarę z blogu Kuchnia szczęścia za smaczne połączenie dwóch czeskich smaków - zupy czosnkowej z chlebową

- Irenę i Andrzeja z blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja za szczególne życzenia urodzinowe (no nie mogłam się powstrzymać!) i jedyną w naszej zabawie odsłonę karpia, tak popularnego w kuchni czeskiej

Proszę prześlijcie mi na mój adres e-mai wasze dane, tak abym mogła wysłać wam prezenty.

Pozdrawiam ciepło i jeszcze raz miłego oglądania!

czwartek, 19 lutego 2009
I jeszcze jedne, tym razem tradycyjne, z przepisu Doroty. Pączki są miękkie, puszyste, nie chłoną tłuszczu, a Dodatek wanilii i skórki cytrynowej zdecydowanie poprawia ich walory smakowe. I co najważniejsze, w ogóle się nie zmęczyłam! ;) Dobry przepis i bezproblemowe smażenie we frytownicy zrobiły swoje. Tak więc nie pozostaje nic innego, tylko się częstować. Zapraszam!

Składniki: : 1 kg mąki, 100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych), 100-150 dag cukru, 1/2 l mleko, 6 żółtek, 1 całe jajo, 100 g rozpuszcoznej margaryny, pół laski wanilii, sok i skórka z 1 cytryny, szczypta soli, smalec do smażenia, konfitura, cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 200 g mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać. Po około pół godziny przesiać mąkę, jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarenką wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniace, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką (na każdego pączka wystarczą 2 łyżki), formować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Prace nad czeskim podsumowaniem swoją drogą, ale w Tłusty czwartek świętować trzeba. Mam zamiar najeść się do syta ;), wszak dobrobytu nigdy za wiele. W tym roku przygotowałam dwa rodzaje pączków. Tradycyjne, smażone w głębokim tłuszczu i pączki pieczone. Widziałam, że Dorota z blogu moje wypieki również przygotowała pieczoną wersję czwartkowych pyszności. Ja skorzystałam tym razem z przepisu z zeszłorocznej lutowej "Kuchni". I tak do wypróbowanych już pączków marokańskich i tradycyjnych dołączyły dwa kolejne. To co, świętujemy!



Składniki: 160 ml ciepłego mleka, 70 g cukru, 7 g suszonych drożdży, 50 g masła, 500 g mąki, pół łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 1 jajko, około 50-60 g rozpuszczonego masła, szklanka drobnego cukru, 2 łyżeczki cynamonu

Drożdże rozpuścić w 1/4 mleka i pozostawić na około 10 minut. Masło roztopić, wymieszać z pozostałym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą, gałką muszkatołową, cukrem. Dodać roztrzepane jajko, masło z mlekiem i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Dużą okrągłą foremką wycinać z ciasta kółka, a w nich drugą, mniejszą, dziurki. Tak przygotowane pączki pozostawić do napuszenia na około 1 godzinę. Piec 20 miniut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

W międzyczasie roztopić masło, a cukier wymieszać z cynamonem. Upieczone pączki pozostawić do wystygnięcia na 5 minut. Każdy posmarować masłem z dwóch stron i posypać cukrem z cynamonem. Smacznego!

wtorek, 17 lutego 2009

Kochani! Podsumowanie już prawie skończone, ale potrzeba mu jeszcze ostatecznego szlifu. Ale jesteście cierpliwi, co? ;) Przepraszam też, że ostatnio mało tu wpisów, ale blog przechodzi gruntowną reorganizację. Będzie jeszcze lepiej, bardziej funkcjonalnie, bardziej przejrzyście. Może spotkamy się w nowym miejscu, kto wie... Ale o wszystkim w swoim czasie.

Tak więc jeszcze parę chwil i zapraszam na czeskie after-party. Zaglądajcie koniecznie.

wtorek, 10 lutego 2009

Kochani! dziękuję wszystkim za udział we wspólnym gotowaniu. Razem przygotowaliśmy grubo ponad sto smakowitych dań. Podsumowanie zabawy, z linkami i miniaturkami waszych czeskich propozycji, postaram się opublikować na początku przyszłego tygodnia. Wciąż czekam na maile, bo nie wszystkich jestem w stanie wyłapać sama ;). Zapraszam więc już niedługo!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.