Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
czwartek, 31 stycznia 2008

Przepis na te cudeńka pochodzi z lutowej "Kuchni". Zmuszona byłam wprowadzić jednak małą modyfikację. Zabrakło mi miodu i pączki zostaly obsypane cukrem pudrem.Polecam wszystkim tym, którzy preferują nieco mniej słodkie czwartkowe wypieki. No chyba że zdecydujecie się na ten miód, to swoją słodycz podwoją na pewno ;). W porównaniu z tradycyjnymi pączkami są mniej pulchne. Ale smakują bardzo dobrze.

Pączki marokańskie

  • 120 ml soku pomarańczowego
  • 12,5 g drożdży
  • 3 lyżki cukru
  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • olej do smażenia
  • 200 ml miodu (ja pominęłam)

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki dwie godziny przed przygotowaniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Sok zmieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na kilkanaście minut. Mąkę przesiać, zmieszać z solą. Wlać roztrzepane jajka, olej, wodę z kwiatu pomarańczy oraz zaczyn. Wyrobić energicznie. Powinna powstać gładka, dająca się formować masa. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformować 20 kulek. Pośrodku każdej zrobić palcem dziurę, poszerzyć ją w każdą stronę. Przygotowane pączki pozostawić jeszcze na godzinę przykryte ściereczką. Rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki z obu stron. Polać miodem (ja posypałam cukrem pudrem). Smacznego!

Pączki marokańskie

Pączki marokańskie

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła". Ponoć kto się w tłusty czwartek obje, temu będzie się wiodło. No to zagniotłam, nasmażyłam i święto pączka zostało zainaugurowane!

Pączki tradycyjne

  • 45 dag mąki pszennej
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 3/4 paczki drożdży (ok. 80 g)
  • 3 żółtka
  • 2 jaja
  • 7 łyżek cukru
  • 450 ml mleka
  • 7,5 dag masła
  • 3 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • dżem
  • cukier puder
  • smalec lub olej do smażenia

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, 3 łyżeczek mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotować zaczyn. Mąkę wsypać do miski, na wierzch wylać zaczyn, poczekać kilka minut aż wyrośnie. Roztopić masło, lekko zagrzać mleko. Gdy drożdże wyrosną dodać wszystkie składniki oprócz masła (roztrzepane jajka, spirytus, sól, mleko) zarobić drewnianą łyżką. Pod koniec, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, dodać masło. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kłaść łyżką na oprószoną mąką stolnicę, nakładać dżem, zlepić formując kulę. Roztopić smalec (lub rozgrzać olej). Sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając kawałek ciasta - jeśli szybko wypłynie i się zrumienić, można smażyć. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka - zapobiegnie to przypalaniu tłuszczu. Pączki wkładamy do tłuszczu (powinny swobodnie pływać). Przykryć i smażyć do zrumienienia. Obrócić na drugą stronę i smażyć bez przykrycia. Gotowe pączki wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

środa, 30 stycznia 2008

Dziś 30 stycznia, a więc wszystko wskazuje na to, że obchodzę dzisiaj swoje urodziny! To już prawie ćwierćwiecze! ;) Świętowanie rozpoczęliśmy tuż po 24:00 (chociaż tak naprawdę świętujemy już od tygodnia ;)). Było wino, tort, cudny prezent od męża i w ogóle mnóstwo przyjemności. Teraz czekam na gości i dzielę się z Wami swoim setnym przepisem :). Tort urodzinowy jest chyba dobrą propozycją na uczczenie okrągłego wpisu?

Tort jest pyszny. Niezbyt słodki, owoce sprawiają, że nie jest mdły i znika błyskawicznie ze stołu. Jeśli chodzi o kremy, to użyłam "półgotowców". Sprawdzają się doskonale, kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a oczekuję zadowalającego smaku. Bo tak to już bywa, że jeśli się staram, to często coś nie wychodzi. A tu śmietana nie pozwoli się ubić (na przekór ananasowi ;)), a to krem wychodzi zbyt słodki. A tak mam mój wypróbowany zestaw, który idealnie pasuje do owocowej wersji tortu.

Tak więc zapraszam na kawałek urodzinowego ciacha!

Tort urodzinowy

  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów (+300 ml mleka)
  • 500 ml śmietany kremówki (ja akurat użyłam ramy cremefine do ubijania)
  • słoiczek konfitury z renklod
  • 100 ml śliwowicy
  • wiórki kokosowe
  • 2 brzoskwinie z puszki
  • 2 kiwi
  • winogrono

Jajka ubić z cukrem. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Piec 20-30 minut w temperaturze 180oC. Upieczony biszkopt pozostawić do ostygnięcia, przekroić na 3 części. Przygotować krem czekoladowy wg przepisu na opakowaniu, śmietanę ubić. Każdy biszkoptowy krążek nasączyć śliwowicą, posmarować konfiturą renklodową. Na pierwszą warstwę nałożyć krem czekoladowy, na drugą śmietanę, całość pokryć śmietaną. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować kawałkami brzoskwiń, plasterkami kiwi i winogrona. Smacznego!

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

czwartek, 24 stycznia 2008
Zawinąć, zapiec, smakować ;) Komentarz jest zbędny. Spróbujcie!
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 krążek sera camembert
  • 1 słoiczek żurawiny

Prostokąt ciasta francuskiego posmarować delikatnie wodą i zwinąć w rulon, zamrozić. Zamrożone ciasto zwinięte w rulonik pokroić w poprzeczne ślimaczki o grubości 1 cm. Ułożyć na papierze dopieczenia, nałożyć po kawałku sera camembert. Piec w temperaturze 220oC do czasu aż się zrumienią. Podawać na ciepło z borówkami. Smacznego!

Paszteciki francuskie

Paszteciki francuskie

Paszteciki francuskie

To jeden z błyskawicznych przepisów, które doskonale sprawdzają się wtedy, kiedy masz wielką ochotę na coś słodkiego, a czas wydaje się zasuwać jak szalony ;). Moje ulubione ciasteczka holenderskie i pyszna czekolada. Idealne połączenie!
  • 1 opakowanie herbatników holenderskich (lub innych okrągłych)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • powidła morelowe
  • 2 łyżeczki koniaku

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance, dodać koniak, ostudzić. Połowę ciasteczek posmarować powidłami, nałożyć krem, przykryć drugą połową ciastek. Smacznego!

Choco markizy

Choco markizy

 
1 , 2 , 3




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.