Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
środa, 29 listopada 2006
  • opakowanie makaronu typu penne
  • 50 dag pieczarek
  • jedna żółta papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • pęczek bazylii
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Pieczarki obrać, umyć i posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, posolić. Dusić do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie posiekać drobno cebulę , rozetrzeć czosnek z solą, dodać do pieczarek. Dusić razem około 5 minut. Dodać wino, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną bazylię. Dusić do momentu, aż papryka będzie miękka. Ugotować makaron, połączyć z sosem. Makaron podawać posypany parmezanem i udekorowany listkiem bazylii. Smacznego!




czwartek, 02 listopada 2006
  • ok 45 dag mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody
  • dwie łyżki oleju
  • szklanka kaszy gryczanej
  • masło
  • 25 dag tłustego twarogu
  • 2 cebule
  • 1 jajo
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki lub okrągłej zakrętki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2, ostudzić. Dodać twaróg rozgnieciony widelcem, cebulę zeszkloną na maśle, jajko, majeranek, sól, pieprz do smaku. Z ciasta i farszu przygotować pierogi. Wrzucać na osoloną, gotującą się wodę. Gotować ok 2 minut od wypłynięcia.






Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.