Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
wtorek, 25 grudnia 2007

Mamy już pierwszy dzień świąt, czas więc na podsumowanie. Dziękuję wszystkim za udział w Dniach Kawy :), za to, że w przedświątecznej bieganinie znaleźliście chwilkę na wspólne gotowanie i pieczenie! Razem przygogotowaliśmy 16 kawowych pyszności! Poniżej prezentuję listę wszystkich przepisów. Jeśli kogoś z Was pominęłam, dajcie znać. :-)

poniedziałek, 24 grudnia 2007

Wesołych Świąt,
dużo uśmiechu,
miłości, radości,
szczęścia i wrażliwości!

I mnóstwa nowych pomysłów kulinarnych!

 


 

niedziela, 23 grudnia 2007

I wciąż pachnie u nas kawą :-). Markizy kawowe - oto moja kolejna propozycja z okazji Dni Kawy. Wspaniałe jako dodatek do cappuccino czy innej delikatnej kawy.

Knysze drożdżowe Sałatka ryżowa Adwentowy kalendarz kulinarny Adwentowy kalendarz kulinarny Deser mokka Barszcz buraczany
Adwentowy kalendarz kulinarny Adwentowy kalendarz kulinarny Adwentowy kalendarz kulinarny Kawa piernikowa Adwentowy kalendarz kulinarny Jabłka pieczone
Chałka drożdżowa Adwentowy kalendarz kulinarny Adwentowy kalendarz kulinarny Adwentowy kalendarz kulinarny Drink z białej herbaty Adwentowy kalendarz kulinarny
Adwentowy kalendarz kulinarny Markizy kawowe Adwentowy kalendarz kulinarny Adwentowy kalendarz kulinarny Adwentowy kaledarz kulinarny Panna Cotta
  • 5 dag mąki
  • 1 łyżka kawy instant
  • 2 jajka
  • 7,5 dag cukru pudru
  • 12 dag półtłustego twarożku
  • 1 łyżeczka imbiru

Mąkę przesiać do miski, dodać kawę, wymieszać. Przygotować nadzienie, mieszając serek z imbirem. Wstawić do lodówki. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z kawą. Ucierać jeszcze chwilę. Gotową masę nałożyć do wyciskacza cukierniczego, wyciskać porcje ciasta o średnicy ok. 4 cm. Wstawić do nagrzanego do 190 st C piekarnika i piec ok. 12 minut. Po ostygnięciu przełożyć ciastka kremem, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Markizy kawowe
Markizy kawowe
piątek, 21 grudnia 2007

Dni kawy uznaję za otwarte :-)Moja pierwsza z propozycji - szybki i smaczny deser mokka. Doskonała propozycja dla zapracowanych łasuchów!

  • Biszkopt o średnicy 24 cm, przekrojony na 3 placki
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno z łyżką cukru i szczyptą soli. Pozostałą część cukru wymieszać z serkiem. Połączyć ze sobą delikatnie pianę i masę serową. Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach. Każdy placek biszkopta nasączyć kawą, posmarować serkiem, posypać czekoladą. Przed podaniem schładzać 2 godziny. Smacznego!

Deser mokka
Deser mokka
czwartek, 20 grudnia 2007
Szykujcie się! :-)
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.