Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
czwartek, 29 maja 2008
Hiram skandynawski
Składniki: 2 kg rabarbaru, 1 kg cukru, 1 łyżka imbiru, skórka z 2 cytryn

Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem, dodać imbir i skórkę z 2 cytryn. Pozostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić. Smacznego!
Torcik rabarbarowy
Składniki: Ciasto kruche: 100 g mąki, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, 60 g masła, 1 łyżka mielonych migdałów Ciasto biszkoptowe: 1 jajko, 50 g cukru, 40 g mąki, 25 g mąki ziemniaczanej Mus rabarbarowy: 750 g rabarbaru, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150 g konfitur z truskawek, galaretka truskawkowa + 1 łyżka żelatyny, 200 ml śmietanki 30% Galaretka: 1/2 szklanki czerwonego lub różowego wina, 100 g cukru

Zagnieść kruche ciasto z podanych składników, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepić ciastem tortownicę, piec 8 minut w temperaturze 200oC.
W międzyczasie ubić jajko z cukrem i 1 łyżką wody, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Masę biszkoptową nałożyć na podpieczony kruchy spód, piec jeszcze 15 minut, ostudzić.
Rabarbar obrać, odłożyć dwie łodygi, resztę pokroić na małe kawałki. Dusić z cukrem, cukrem waniliowym, 75 g konfitur około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać pół opakowania galaretki i łyżkę żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą rabarbarową.
Ostudzone ciasto nasączyć winem, posmarować resztą konfitur, wyłożyć na wierzch mus rabarbarowy.
Resztę rabarbaru pokroić ukośnie na małe kawałki. Wino podgrzać ze szklanką wody i cukrem i dusić w nim kawałki rabarbaru około 3-4 minuty. Rabarbar wyjąć, a w winie rozpuścić pozostałą część galaretki, ostudzić. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na rabarbar ułożony na cieście i pozostawić do całkowitego stężenia.Smacznego!
wtorek, 27 maja 2008
Babeczki z owocami

Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki, 2 żółtka, 150 g masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 2-3 opakowania budyniu, dowolne owoce

Składniki ciasta posiekać nożem, wyrobić, włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem foremki na babeczki wysmarowane wcześniej masłem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Ostudzić. Budynie ugotować w połowie zalecanego mleka, jeszcze gorący szybko wyłożyć na babeczki, udekorować owocami. Smacznego!
niedziela, 25 maja 2008
Drożdżówki z rabarbarem

Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka, 2,5 szklanki + 4 łyżki mąki, 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru, 30 g świeżych drożdży, 3 jajka, 1 łyżeczka soli, 1/4 kostki margaryny lub masła, 700 g rabarbaru Kruszonka: 200 g mąki, 100 g cukru, 125 g margaryny

Mleko zagotować, dodać 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać, odstawić do ostygnięcia (klajster powinien mieć temperaturę 25-30oC. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. 3 jajka, mleko z mąką, łyżeczką soli wymieszać (najlepiej w blenderze), dodać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać cukier, mąkę, ciasto wyrobić mikserem (około 5 minut). Pod koniec dodać roztopioną i wystudzoną margarynę, wymieszać wszystko razem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić na kawałki, podsmażyć w rondelku (można dodać 3-4 łyżki cukru). Rabarbar powinien być miękki, a sok trochę odparować. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5-6 części, uformować kule, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy, aby podczas pieczenia nie zlepiły się ze sobą. Pozostawić do napuszenia na 15-20 minut. Po tym czasie zrobić lekkie wgłębienia, wyłożyć rabarbar. Przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z cukrem, dodać roztopioną, gorącą margarynę, lekko wymieszać - pokruszyć w rękach. Posypać nią bułeczki. Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika. Piec około 1 godziny. smacznego!
wtorek, 20 maja 2008
Kokosanki

Składniki: 400 g wiórków kokosowych, 2 jajka, 70 g masła, 160 g cukru pudru

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić dłońmi. Uformować niewielkie kuleczki, ułożyć w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 130oC. Smacznego!
 
1 , 2




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.