Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
środa, 30 lipca 2008

Przepis na Filberta ;) wywołał niemałe poruszenie wśród członków grupy Daring Bakers. Wielu z nich nie pasowało, że Filbert to kolejne ciasto przekładane kremem, że podstawą do jego przygotowania są orzechy. Jeśli o mnie chodzi, to spodobał mi się od razu, bo jest w "duchu" wyzwań grupy Daring Bakers. Już ogarnięcie samego opisu poszczególnych czynności jest nie lada wyzwaniem. Opis jest jak układanka, która dopiero po złożeniu daje zadowalający efekt. Jeśli chodzi o doznania smakowe, to konieczne jest schłodzenie ciasta w lodowce. Zaraz po zrobieniu, w pokojowej temperaturze, nie byłam usatysfakcjonowana smakiem. Ale na następny dzień pałaszowałam Filberta z wielką przyjemnością.
Jeśli ktoś ma ochotę pogimnastykować się trochę w kuchni, zachęcam do spróbowania. Jeśli zaś nie, to wypróbujcie chociaż sam przepis na orzechowy biszkopt. Rewelacja.
Nie mogę się już doczekać kolejnego wyzwania, bo wspólne pieczenie to możliwość sprawdzenia się w kuchni i wypróbowania nowych pomysłów i kombinacji. Przy okazji Filberta przekonałam się, że karmel potrafi mi jednak wyjść i że czasami w kuchni trzeba wykazać się kreatywnością i przygotować konfiturę z brzoskwiń w puszce (co wyniknęło z niezrozumienia oryginalnego przepisu i pomylenia konfitury morelowej z brzoskwiniami z puszki właśnie).
I jeszcze jeden wniosek na koniec. Muszę nauczyć się dekorowania ciast i tortów. Dużo mi jeszcze brakuje do satysfakcjonującego mnie poziomu :). Jakiś krótki kurs może?

The Filbert Gateau recipe provoked a strong reaction from Daring Bakers members. Comments were positive and not-so-positive. The main issues seemed to be buttercream, nuts and the cost of the recipe. Personally, I was excited about the Filbert. The description of the particular works was like the puzzle - only the final result was satisfying. The Filbert Gateau tasted absolutely delicious, but only after several hours refrigerating. And cake decorating... This is a skill I just don’t possess and I must to enroll for a cake decoration course ;). Amazing challenge!

Filbert Gateau


Składniki: 1 Filbert Genoise, 1 syrop cukrowy - z dodatkiem ciemnego rumu, 1 Praline buttercream, 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki, 1 glazura morelowa, 1 polewa czekoladowa - przygotowana tuż przed użyciem, 3 łyżki orzechów laskowych - obranych i pokrojonych

Filbert Genoise
1,5 szklanki obranych orzechów laskowych, 2/3 szklanki przesianej mąki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 7 dużych żółtek, 1 szklanka cukru podzielona na 1/4 i 3/4 szklanki, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny, 5 dużych białek, 1/4 ciepłego sklarowanego masła (około 110oC)
Za pomocą robota kuchennego rozdrobnić orzechy, wymieszać z mąką i mąką kukurydzianą. Powinna powstać mieszanka pudrowa. Żółtka umieścić w misce, ubijać 4 minuty, dosypywać stopniowo 3/4 szklanki cukru, ubijać jeszcze trzy minuty. Masa powinna być gęsta i kremowa. Dodać aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny, odstawić. Białka umieścić w misce, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z żółtkami, ubijać razem około minuty. Wsypywać stopniowo (po 2 łyżki) mieszankę mąki i orzechów i delikatnie wymieszać. Pod koniec wlać ciepłe masło i wymieszać dokładnie. Wlać masę do tortownicy. Jeśli na dnie miski pozostanie płynne masło, nie wlewać go do tortownicy. Piec w nagrzanym do 175oC piekarniku przez 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstawić na 5 minut, wyjąć z tortownicy, pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Syrop cukrowy
1 szklanka wody, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki ciemnego rumu
W małym rondelku zagotować wodę z cukrem, gotować na wolnym ogniu 5 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rum. Ostudzić przed użyciem.

Praline Buttercream
1 Swiss Buttercream, 1/3 szklanki Praline Paste, 2 łyżki rumu

Swiss Buttercream
4 duże białka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki masła, 2 łyżki dowolnego likieru, 1 łyżeczka wanilii
Umieścić białka w misce, ubijać do czasu, kiedy będą prawie sztywne. Umieścić miskę nad rondelkiem napełnionym 2 cm gotującej się wody. Miska nie może dotykać wody. Ubijać białka, dodając stopniowo po 2 łyżki cukru. Ubijać do czasu, aż białka będą ciepłe (120oC), a cukier zupełnie się rozpuści. Zdjąć z ognia, ubijać jeszcze 5-7 minut. Odłożyć. Masła utrzeć w misce, dodać likier i wanilię i miksować jeszcze pół minuty. Masło powinno być gładkie i kremowe, ale nie miękkie. Wymieszać ze sobą masę białkową i masło, schłodzić przed użyciem.

Praline Paste
1 szklanka obranych i pozbawionych skórki orzechów laskowych, 2/3 szklanki cukru
Cukier umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu około 15-20 minut, do czasu kiedy masło zacznie się topić przy brzegach. Potrząsnąć rondelkiem, jeśli cukier zacznie się przypalać, ale nie mieszać cukru. Kiedy cukier się skarmelizuje, dodać orzechy, zamieszać. Szybko wysypać orzechy na papier do pieczenia lub silikonową matkę. Kiedy orzechy wystygną, umieścić je w robocie kuchennym i rozdrobnić na pudrową masę.

Glazura morelowa
2/3 szklanki gęstych powideł morelowych, 1 łyżka wody
W małym rondelku doprowadzić wodę i konfitury do wrzenia, trzymać na małym ogniu przez 3 minuty. Ciepłą nakładać na ciasto.

Polewa czekoladowa
170 g dobrej gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki kremówki, 1 łyżka syropu kukurydzianego, 1 łyżka ciemnego rumu, 3/4 łyżeczki wanilii
Czekoladę połamać na drobne kawałki. Śmietanę podgrzać, wlać do czekolady, wymieszać dokładnie, dodać rum i wanilię, zamieszać.


Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na trzy placki, każdy nasączyć syropem cukrowym. Pierwszą i drugą warstwę posmarować kremem maślanym, a następnie ubitą śmietaną. "Złożone" ciasto posmarować ciepłą glazurą brzoskwiniową. całe ciasto oblać polewą czekoladową, wyrównując powierzchnię. Udekorować pozostałym kremem. Posypać orzechami. Smacznego!

The original recipe you can find on the blog of July challenge hostess Chris.

wtorek, 29 lipca 2008
Chyba każdy przynajmniej raz próbował chrupiącej bagietki z dodatkiem pieczarek i sera. Danie niezwykle banalne, ale bardzo smaczne. Z dodatkiem sera Gruyere staje się jeszcze smaczniejsze, pyszne po prostu. Od dzisiaj jemy tylko takie. Koniecznie spróbujcie. Przepis podpatrzony w aktualnej "Kuchni".

Zapiekanki


Składniki: 1 długa bagietka, 40 g masła, 120 g pieczarek, 200 g sera Gruyere, keczup, świeżo zmielony pieprz

Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, posmarować miękkim masłem. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć osobno ser i pieczarki. Najpierw ułożyć na bagietce pieczarki, potem grubą warstwę sera. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika na około 10 minut. Podawać z ulubionym ketchupem i świeżo zmielonym pieprzem
środa, 23 lipca 2008
Z okazji pierwszej rocznicy ślubu zostaliśmy obdarowani automatem do wypieku chleba. Bardzo chciałam mieć to cacko, szczególnie że piekarnik jaki posiadamy wykazuje rozwarcie jednocentymetrowe ;)i o wypieku własnego pieczywa mogłam tylko pomarzyć. Pewnie lepszym zakupem byłby nowy piekarnik, ale niestety nie posiadamy jeszcze własnego M, a wyposażanie wynajmowanego mieszkania nie za bardzo mi się uśmiecha. Maszyna do chleba spisuje się znakomicie, wypróbowuję coraz to nowe przepisy na chleby, jak na razie tylko z użyciem drożdży, ale robię przymiarki do pierwszego w moim życiu zakwasu. Przepis na chleb tostowy wygrzebałam na forum Cin Cin, jego autorką jest Malgosimi. Jest przepyszny. Mięciutki, niezwykle aromatyczny i wspaniały w smaku. Dobrze się kroi i zapieka w opiekaczu. Polecam gorąco.

chleb tostowy
Składniki: 250 ml mleka, 100 g rozpuszczonego masła, 1 roztrzepane jajko, 1 czubata łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 płaska łyżeczka cukru, 500 mąki pszennej typ 650, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki przyprawy do pizzy, 7 g suchych drożdży

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności jak podane składniki (koncentrat i przyprawę do pizzy dodać w trakcie dodawania mąki - 250 g mąki - koncentrat i przyprawa - 250 g mąki). Piec na programie szybkim - łączny czas z zagniataniem 1:20. Smacznego!

wtorek, 22 lipca 2008
Bazylia obrodziła nam tego roku, wykorzystujemy więc jej cudowny smak i aromat tak często, jak tylko jest to możliwe. Zajadamy się więc naszym ulubionym pesto bez ograniczeń. Przepis na zielone pesto podawałam już na blogu, ale ten jest zmodyfikowany, a co za tym idzie smaczniejszy. Oto moja trzecia propozycja z okazji Zielonego tygodnia.



Składniki: szklanka ciasno ubitej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki startego parmezanu, sól, makaron spaghetti

Bazylię, orzeszki, czosnek i oliwę zmiksować ze sobą na gładką masę, doprawić do smaku solą. Makaron ugotować al dente, polać przygotowanym sosem, posypać startym parmezanem. Smacznego!
poniedziałek, 21 lipca 2008
Przepis na miętówkę pojawił się w aktualnej "Kuchni" i od razu przypadł nam do gustu. Na razie miętówka czeka cierpliwie na spożycie ;), ale swoim zielonym kolorem cieszy nasze oczy. Oto moja druga propozycja na zielony tydzień.

Miętówka


Składniki: 1 garść liści świeżej mięty, 1 litr spirytusu, 3/4 kg cukru, 1 litr wody

Miętę zalać spirytusem, odstawić na tydzień. Po tygodniu odcedzić spirytus. Cukier rozpuścić w wodzie, trzymając roztwór na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wodę ostudzić i połączyć z przecedzonym spirytusem. Nalewkę zlać do karafki. Smacznego!
 
1 , 2 , 3




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.