Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
czwartek, 30 sierpnia 2007

Jakiś czas temu wraz z mężem staliśmy się miłośnikami tart pod każdą ich postacią. Była już tarta ze śliwkami, z jagodami, z soczewicą, szpinakiem... Dziś pora na dosyć klasyczną, na kruchym cieście. Wyraźny smak fety doskonale komponuje się ze smakiem letnich pomidorów.

  • 300 g pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 150 g tłuszczu, np. równe części masła i tłuszczu roślinnego
  • 3-4 łyżeczki zimnej wody
  • 3 pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • 125 g sera feta
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Mąkę i sól przesiać do misy. Tłuszcz pokroić na małe kawałki i dodać do mąki. Delikatnie wcierać palcami tłuszcz w mąkę, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Skropić całość wodą i mieszać do czasu, aż ciasto zacznie tworzyć jednolitą bryłę. Włożyć ciasto do lodówki na 20 minut. W międzyczasie pokroić pomidory, cebulę, oliwki, czosnek, fetę. Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkować. Średnica ciasta powinna być o 4-5 cm większa od średnicy formy. Delikatnie wyłożyć na formę, nadmiar ciasta wywinąć poza formę, odciąć. Piec bez nadzienia 15 minut w temperaturze 200oC, przykryte pergaminem i obciążone grochem lub fasolą. Po usunięciu pergaminu i grochu włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Pokrojone składniki wyłożyć na ciasto. Śmietankę ubić z jajami, dodać sól, pieprz, przyprawy. Wylać na ciasto. Piec w temperaturze 2000 przez ok. 40 minut. Nadzienie powinno zgęstnieć i przybrać złoty kolor. Smacznego!

poniedziałek, 27 sierpnia 2007

Dzisiejszy przepis jest doskonałym przykładem na to, że w kuchni zachodzą reakcje łańcuchowe ;). Po muffinkach malinowych naszła mnie ochota na muffiny z czekoladą (w moim wydaniu raczej muffinki, ze względu na ich rozmiar). Przepis wychwycony gdzieś na pl.rec.kuchnia różni się nieznacznie od poprzedniego, ciasto wychodzi bardziej zwarte. Ale mąż chwali na równi z malinowymi. :)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 0,75 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki. Masło rozpuścić, ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól wymieszać ze sobą. Połączyć z mlekiem, jajkami i masłem. Szybko wymieszać. Dodać kawałki czekolady. Tak przygotowaną masą wypełnić foremki do muffinek. Piec w temperaturze 210oC ok 20-25 minut. Smacznego!

niedziela, 26 sierpnia 2007

Zainspirowana wypiekami dorotus76 postanowiłam upiec własne. Przepyszne muffinki, pachnące latem, znikające błyskawicznie ze stołu. Niezwykle proste do wykonania.

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 250 g malin

Wymieszać ze sobą cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. W międzyczasie rozpuścić masło, ostudzić. Do masła dodać jajka i mleko. Połączyć wszystko razem. Na koniec dodać maliny. Napełnić foremki do muffinek. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190oC. Smacznego!





Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.