Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
piątek, 15 września 2006
  • paczka makaronu spaghetti

  • szklanka oliwy z oliwek

  • 2 garście orzechów (fistaszki)

  • 3 pęczki bazylii

  • rosołek

  • parmezanm

  • ząbek czosnku

Ugotować makaron w wodzie z rozpuszczonym rosołkiem. Bazylię zmiksować ze szklanką oliwy, orzechami, połową sera, czosnkiem i szczyptą soli. Podgrzać z makaronem. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera, udekorować bazylią.

czwartek, 14 września 2006
  • opakowanie spaghetti

  • kawałek boczku

  • 2 ząbki czosnku

  • 250 ml śmietany

  • 2 żółtka

  • ser żółty lub parmezan

  • sól

  • pieprz (może być biały)


Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć boczek z czosnkiem. Śmietanę rozbełtać z żółtkami, startym serem, solą i pieprzem. Makaron podgrzać w garnku z boczkiem, dodać przygotowany sos, podgrzewać razem około pół minuty.

Autor i doskonałe wykonanie: Niedźwiedź :)

środa, 13 września 2006
  • 500 ml śmietany kremówki

  • skórka z 2 limonek i 1 pomarańczy

  • sok z 2 limonek i 1 pomarańczy

  • 150 g cukru pudru

Do startej skórki i soku dodać cukier puder, zamieszać. Dodać śmietanę, ubijać razem do momentu, aż masa będzie puszysta. Wstawić do zamrażalnika na ok. 5 godzin.

środa, 06 września 2006
  • 1,5 szklanki mąki tortowej

  • 1 szklanka cukru

  • kostka margaryny

  • 5 jajek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • aromat rumowy lub pomarańczowy

  • cukier puder

  • 3 łyżeczki kakao


Ubić jajka z cukrem. Ubijać do czasu, kiedy masa nie potroi objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę. Ostudzić, a następnie dodać do ubitych jajek. Następnie wsypać mąkę z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i wszystko wymieszać. Na koniec dodać aromat. 2/3 masy wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką. Do reszty masy wsypać kakao, wymieszać i wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 180oC przez 50 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.


sobota, 02 września 2006
  • 500 dag risotto

  • 3 marchewki

  • 1 seler

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 litry rosołu

  • żółtko

  • 4 łyżki śmietany

  • parmezan lub ser żółty

  • zielona pietruszka

  • sok z 1 cytryny

  • masło

Na maśle podsmażyć marchewkę i seler, cebulę, czosnek. Jak będą półtwarde dodać risotto. Stopniowo dolewać po chochli rosołu, czekając aż się wchłonie. W międzyczasie wymieszać żółtko ze śmietaną i serem. Dodać sok z jednej cytryny. Doprawić pieprzem, najlepiej białym. Gdy ryż będzie kleisty, lekko twardy dodać śmietanę z serem i żółtkiem, zamieszać. Przed podaniem posypać pietruszką.

 
1 , 2 , 3




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.