Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
piątek, 28 września 2007

apple day - September 28, 2007

Dzisiaj Święto Jabłka, z tej okazji zajadamy się z mężem szarlotką wg przepisu szellki. Jest przepyszna. Przypomina moje ukochane ciasto ze śliwkami. Polecam gorąco.

  • 2 - 3 kg jabłek
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 25 dag margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • bułka tarta

Jabłka obrać, wykroić ogryzki, pokroić na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Wymieszać z 4 łyżeczkami cynamonu, nie odsączać soku. Mąkę przesiać, dodać poszatkowaną margarynę, żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki, pozostałą częścią wyłożyć blachę i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto podpiec w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypac obficie bułką tartą, wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część ciasta na jabłka. Piec około godziny w temperaturze 180oC.

Szybki i prosty przepis na makaron. Mała odmiana dla uwielbianych przeze mnie sosów pomidorowych. Spróbujcie sami.

  • 40 dag makaronu penne
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 1 krążek sera camembert
  • sól, pieprz

Cebulę, czosnek poszatkować, podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak. Podsmażać wszystko ok. 10 minut. Dodać orzechy, pokrojony w kawałki ser. Kiedy ser się rozpuścić, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym al dente makaronem.

 

To już chyba ostatnie maliny tego roku. Połowę zjadłam, połowę wykorzystałam, przygotowując muffiny. I powiem tylko, że muffina muffinie nie równa. Ta wersja w stosunku do poprzedniej jest dużo bardziej mokra, bardziej "babkowata", mniej słodka. Dla każdego coś dobrego :-). Przepis na 12 sztuk.

  • 17,5 dag mąki
  • 7,5 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 5 dag stopionego masła
  • 175 ml mleka
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka skórki startej cytryny
  • 15 dag malin

Mąkę przesiać do salaterki, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól. Wymieszać. Ubić jajka i dodać do nich stopione masło, mleko, kilka kropel aromatu waniliowego, skórkę z cytryny. Utrzeć. W mące zrobić wgłębienie i wlać do niego jajka z dodatkami. Szybko wymieszać mąkę z masą jajeczną. Dodać maliny. Nałożyć ciasto do natłuszczonych foremek (mogą być też papilotki) i piec 25 - 30 minut w temperaturze 200oC. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut, po czym wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.

Z okazji Dnia Kartofla, obchodzonego 23 września w Górnośląskim Parku Etnograficznym, wraz z mężem postanowiliśmy przygotować pieczonki. W imprezie nie uczestniczyliśmy, ale kartofle wyszły wyśmienite! ;)

  • 2 kg ziemniaków
  • 8 średnich marchewek
  • 2 - 3 cebule
  • 0,5 kg dobrej kiełbasy
  • 20 dag słoniny lub boczku
  • starty ser żółty
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól

Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w pióra. Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Układać kolejno warstwy: ziemniaki - marchewka - cebula - ziemniaki - kiełbasa. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę mają tworzyć ziemniaki. Każdą warstwę z ziemniaków posolić i popieprzyć. Dołożyć 3 - 4 liście laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. Całość posypać startym serem żółtym. Garnek przykryć, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok 1,5 h do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

poniedziałek, 24 września 2007

Razem z mężem jesteśmy smakoszami dobrej parzonej kawy, a do kawy najlepsze są proste ciasteczka. Kto lubi cynamon, nie będzie mógł się im oprzeć. Przepis na 50 sztuk ciasteczek.

  • 22,5 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cynamon. Masło utrzeć na puszysty krem. Ucierając nadal, dodać cukier. Masa ma być jasna i gładka. Ubić jajka z kilkoma kroplami aromatu waniliowego, dodać do masła, utrzeć. Do masy maślanej dodać mąkę z cynamonem i solą. Mieszać drewnianą łyżką do czasu aż powstanie głądkie ciasto. Pod koniec ciasto można wyrobić rękoma. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk, można podsypać je mąką. Ciasto podzielić na cztery cześci, z każdej utoczyć wałek o średnicy 5 cm. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Gdy ciasto będzie twarde, nożem podzielić na plasterki grubości 6 mm. Ułożyć krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160oC do czasu aż ciasteczka będą jasnozłote.

 
1 , 2 , 3 , 4




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.