piątek, 28 września 2007
Jabłka obrać, wykroić ogryzki, pokroić na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Wymieszać z 4 łyżeczkami cynamonu, nie odsączać soku. Mąkę przesiać, dodać poszatkowaną margarynę, żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki, pozostałą częścią wyłożyć blachę i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto podpiec w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypac obficie bułką tartą, wyłożyć jabłka, pokruszyć pozostałą część ciasta na jabłka. Piec około godziny w temperaturze 180oC. ![]() ![]()
Cebulę, czosnek poszatkować, podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak. Podsmażać wszystko ok. 10 minut. Dodać orzechy, pokrojony w kawałki ser. Kiedy ser się rozpuścić, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym al dente makaronem. ![]() ![]()
Mąkę przesiać do salaterki, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól. Wymieszać. Ubić jajka i dodać do nich stopione masło, mleko, kilka kropel aromatu waniliowego, skórkę z cytryny. Utrzeć. W mące zrobić wgłębienie i wlać do niego jajka z dodatkami. Szybko wymieszać mąkę z masą jajeczną. Dodać maliny. Nałożyć ciasto do natłuszczonych foremek (mogą być też papilotki) i piec 25 - 30 minut w temperaturze 200oC. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut, po czym wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia. ![]() ![]() ![]()
Ziemniaki, marchewkę, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę w pióra. Dno garnka wyłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Układać kolejno warstwy: ziemniaki - marchewka - cebula - ziemniaki - kiełbasa. Powtarzać czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę mają tworzyć ziemniaki. Każdą warstwę z ziemniaków posolić i popieprzyć. Dołożyć 3 - 4 liście laurowe i parę ziarenek ziela angielskiego. Całość posypać startym serem żółtym. Garnek przykryć, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok 1,5 h do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. ![]()
poniedziałek, 24 września 2007
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cynamon. Masło utrzeć na puszysty krem. Ucierając nadal, dodać cukier. Masa ma być jasna i gładka. Ubić jajka z kilkoma kroplami aromatu waniliowego, dodać do masła, utrzeć. Do masy maślanej dodać mąkę z cynamonem i solą. Mieszać drewnianą łyżką do czasu aż powstanie głądkie ciasto. Pod koniec ciasto można wyrobić rękoma. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk, można podsypać je mąką. Ciasto podzielić na cztery cześci, z każdej utoczyć wałek o średnicy 5 cm. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Gdy ciasto będzie twarde, nożem podzielić na plasterki grubości 6 mm. Ułożyć krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze 160oC do czasu aż ciasteczka będą jasnozłote. ![]() ![]() ![]() |
Archiwum
Zakładki:
Kategorie wpisów
Przydatne
Blog roku 2008
Podglądam
![]()
Reklama na blogach
Blogvertising.pl Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru. ![]() |