Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
wtorek, 30 września 2008
Kiedy zobaczyłam tę sałatkę u letniej Nigelli, od razu musiałam ją zrobić. Cudowna kombinacja. Uzależnia ogromnie. Jak spróbowałam jej po raz pierwszy pomyślałam, że taką sałatkę mogłabym jeść samą, bez żadnych dodatków. Tutaj nie potrzeba żadnych rekomendacji. Podaję składniki na 1 dużą lub 2 średnie porcje. W oryginalnym przepisie było jeszcze kilka kropel oleju sezamowego, który pominęłam.



Składniki: 4 obrane średnie marchewki, 75 g solonych orzeszków ziemnych, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki leju arachidowego
Marchewki pokroić w drobne słupki, włożyć do miski, wymieszać z fistaszkami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smacznego!
poniedziałek, 29 września 2008
Już myślałam, że nie doczekam się słonecznej jesieni, pełnej żywych i ciepłych kolorów. Miło się rozczarowałam, kiedy kolory września zaczęły się pojawiać również za oknem, a nie tylko w mojej kuchni. Maluję więc nadal na pomarańczowo, brązowo, żółto, ciesząc się przyjemną aurą. Dziwnym trafem nawet filiżanki, nasz hit zastawy stołowej ostatnich dni, przybrały kolor ciemnego matowego brązu z akcentem jasnej ochry. A może to my podświadomie szukamy takich barw?

Na talerzach również króluje jesień. Wczoraj prezentowałam masło dyniowo-jabłkowe, dzisiaj pozostaję nadal w klimacie pomarańczowych słodkości. Placek dyniowy z miodem przyciąga swoim intensywnym kolorem, ale i smakiem, który uzależnia. Z każdym kawałkiem ma się coraz większą ochotę na następny i następny, następny...



Składniki: 1 szklanka oliwy, 1 szklanka miodu, 1/2 kg drobno startej dyni, 4 jajka, 2 duże zblendowane banany, 1 laska wanilii, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, cynamon, szczypta gałki muszkatołowej

W dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać dynię, miód, olej, banany i ziarenka wanilii. Masę dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec około godziny w temperaturze 170oC. Ciasto powinno przybrać złoty kolor. Smacznego!
niedziela, 28 września 2008
Niezbyt dietetycznie, ale jak smacznie! Kto lubi smalec jako dodatek do świeżego chleba, temu z pewnością nie muszę rekomendować tego przepisu. Publikuję go jako trzecią propozycję na Dzień Jabłka. Choć jabłko nie występuje tu w roli głównej, jego udział w smaku jest nieoceniony! Smalec jest wyrazisty, lekko słodki... No tego po prostu trzeba spróbować!



Składniki: 750 g dobrej słoniny, 250 g wędzonego boczku, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 kwaskowate jabłka, mielony pieprz, majeranek

Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce. Wrzucić do dużego rondla, podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste. Dodać pokrojone w kostkę boczek i cebulę oraz pokrojony drobno czosnek, podsmażać do momentu, aż skwarki się przyrumienią. Na koniec dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Doprawić do smaku majerankiem i pieprzem. Przelać do kamionkowego naczynia lub słoika. Kiedy smalec stężeje, włożyć do lodówki. Smacznego!
Dynia i jabłko - duet bardzo udany, zupełnie niedawno przeze mnie odkryty. Szukałam przepisu z wykorzystaniem dyni na forum Cin Cin i trafiłam na tę propozycję. Podała ją Pysia, oryginalny zaś przepis możecie znaleźć na blogu FatFree vegan kitchen. Masło idealnie nadaje się na śniadanie jako dodatek do świeżych bułeczek. Bardzo apetycznie pachnie już podczas przygotowania, najlepiej zaś smakuje schłodzone kilka godzin w lodówce. To moja druga propozycja z okazji Dnia Jabłka.



Składniki: 1/2 szklanki jasnych rodzynek, 3/4 szklanki soku jabłkowego, 2 szklanki musu z dyni (ja swoją dynię rozgotowałam na parze i rozdrobniłam widelcem), 1,5 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/2 szklanki musu jabłkowego, 1/4 szklanki miodu, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli

Rodzynki namoczyć w soku jabłkowym, gotować aż napęcznieją i wchłoną sok. Następnie zmiksować na puree. Wymieszać wszystkie składniki i gotować na małym ogniu około godziny - masa powinna być gęsta. Smacznego!
sobota, 27 września 2008
Świetowaliśmy w zeszłym roku, świętujemy również teraz. Komu jak komu, ale Tatter nie mogłam odmówić. Na zaproszenie odpowiedziałam muffinami jabłkowymi. To moja pierwsza propozycja na Dzień jabłka. Przepis zapożyczyłam z książki H. Walden pt. "Ciastka, ciasteczka i babeczki". Z podanych proporcji wychodzi 6 muffinek.



Składniki: 150 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 ubite jajko, 40 g cukru pudru, 120 ml mleka, 50 g stopionego masła, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 małe jabłka, obrane, drobno pokrojone, kruszonka - 12 pokruszonych kostek ciemnego cukru, 1 łyżeczka cynamonu

W misce wymieszać jajko z cukrem i mlekiem. Dodać stopione masło, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i jabłka. Szybko wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Z cukru i cynamonu przygotować kruszonkę, posypać nią muffiny. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec 30-35 minut. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego!
 
1 , 2 , 3 , 4




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.