Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
środa, 31 października 2007

... czyli z cyklu potrawy szybkie, łatwe, smaczne. Puree jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków, jakie serwuje się w wielu domach. Uwielbiam ten kremowy, maślany smak, zapach koperku... Cudowne.

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanego koperku
  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować. Ugnieść tłuczkiem, dodać mleko, koperek, wymieszać. Wyrównać powierzchnię ziemniaków, zrobić dołek, dodać łyżkę masła, szybko przykryć ziemniakami z brzegów, wyrównać. Przykryć, zawinąć szczelnie ściereczką, włożyć na pół godziny pod kołdrę. Podawać ciepłe. Smacznego!

Puree ziemniaczane

Uwielbiam panierowanego camemberta, ale za każdym razem gdy go przygotowywałam, zaliczałam jakąś wpadkę. A to panierka ledwie trzymała się na serze, a to spód aromatycznego krążka przybierał piękny kolor czerni. Okazało się, że diabeł tkwi w szczegółach. Podwójna panierka rozwiązała mój problem w zupełności. A camembert z nutką ziołowego sosu, po prostu pysznie...

  • camembert
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • bazylia
  • olej
  • 1/8 szklanki gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki majonezu
  • sok z cytryny
  • ulubione zioła (ja użyłam mieszanki ziół do sałatek Kamisa)
  • sól, pieprz

Jajko roztrzepać, dodać posiekaną bazylię. Ser obtoczyć w jajku, bułce tartej. Powtórzyć czynność dwukrotnie. Smażyć na rozgrzanym oleju do czasu, aż panierka przybierze złoty kolor. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki), zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ciepłym camembertem. Smacznego!

camembert
wtorek, 30 października 2007

Jeszcze do niedawna myślałam, że pomidorowa jest zupą, którą trudno zepsuć. A jednak! ostatnio naszła mnie ochota na eksperymentowanie i... zmuszona byłam wylać całą zawartość garnka. Nie smakowała nawet mojemu mężowi, chociaż jest niewątpliwym miłośnikiem moich eksperymentalnych potraw. Zupę zrobiłam więc na nowo, według sprawdzonego przepisu. I wyszła pyszna! :-)

  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłam wersji z ziołami)
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • kostka rosołowa
  • zielona pietruszka
  • świeża bazylia (1-2 łyżki)
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • magi

Skrzydełka zalać 2-3 litrami zimnej wody, dodać kostkę rosołową. Gdy skrzydełka będą miękkie, dodać pomidory, koncentrat. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zmiksować blenderem. Dodać posiekaną bazylię, doprawić solą, pieprzem, magi. Dodać śmietanę. Podawać posypaną zieloną pietruszką. Smacznego!

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
niedziela, 28 października 2007

Przepis wyszperany w pewnym dwutygodniku. Niby prosty, ale zaskakuje swoim smakiem. Z pewnością wrócę jeszcze do niego kiedyś.

  • 350 g makaronu penne
  • 4 duże pomidory (ja użyłam odsączonych pomidorów z puszki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 ml wódki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • tarty parmezan
  • pieprz, sól

Pomidory pokroić w kostkę (świeże pomidory sparzyć i zdjąć skórkę), czosnek drobno posiekać Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pomidory. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Dodać natkę pietruszki, łyżkę miodu, doprawić solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodać kieliszek wódki. W międzyczasie ugotować makaron, ciepły wymieszać z sosem. Dodać tarty parmezan i posiekaną bazylię Smacznego!

Makaron z wódką
Makaron z wódką
Makaron z wódką

Zaopatrzyłam się ostatnio w nowy dodatek Gazety Wyborczej i muszę przyznać, że przepisy brzmią apetycznie. Na pierwszy ogień poszła pizza z pieczarkami (nazwana ładnie pizzą z grzybami :)), bo akurat na taką mieliśmy ochotę. Wyszła bardzo dobra. Nie ma to jak domowe drożdżowe ciasto...

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Rozkruszyć drożdże, wrzucić do miski, wlać połowę wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać sól, wlać resztę wody i drożdże. Posiekać ciasto nożem, a gdy składniki z grubsza się połączą, zagniatać rękami. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformować kulę, przełożyć do dużej, wysmarowanej oliwą miski. Odstawić na ok. 1,5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Stopić masło nla średnik ogniu na dużej głębokiej patelni. Włożyć rozgnieciony lekko czosnek, grzyby, posolić i smażyć 5-7 minut do miękkości. Odstawić z ognia, wyjąć ząbek czosnku. Ciasto rozwałkować, przenieść do formy, docisnąć lekko dłońmi. Rozsmarować na wierzchu pomidory (uprzednio odsączone), wyłożyć na nie grzyby, posypać parmezanem, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec ok. 25 minut w temperaturze 220oC do czasu, aż spód przybierze złoty kolor. Pozsypać natką pietruszki. Podawać gorącą.

Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami
 
1 , 2 , 3 , 4




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.