Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
czwartek, 05 lutego 2009

Chociaż w nazwie ma przymiotnik "hiszpański", należy do kanonu potraw czeskich. Pyszna mięsna rolada. Nadzienie może być dowolne - ser, grzyby, szpinak, szynka, kiełbasa, ulubione warzywa. Ja swoje przygotowałam z kiszonego ogórka, jajka ugotowanego na twardo, czerwonej papryki, cebuli, kabanosa, boczku i musztardy. Może danie do najlżejszych nie należy, ale za to smakuje wybornie!

Rolady podałam z bułczanymi knedlikami, które przygotowałam według przepisu znalezionego z "Kuchni czeskiej" wydanej przez Rzeczpospolitą.





Składniki:
Španělský ptáček - ok. 400 g wołowiny pokrojonej na plastry i rozbitej jak najcieniej tłuczkiem, olej, 2 kiszone ogórki, 1 jajko ugotowane na twardo, kawałek czerwonej papryki, kawałek kabanosa, kilka plasterków wędzonego boczku, 2 cebule, musztarda typu Dijon, mąka, pieprz, sól, 0,5 l bulionu
Houskové knedlíky - 4 czerstwe bułki pokrojone w kostkę, 1 łyżka masła, 250 g mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 125-200 ml mleka, 2 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Ogórka, paprykę pokroić na paski, jajko w ósemki, kabanosa na plasterki, jedną cebulę w krążki. Każdą porcję wołowiny posolić i popieprzyć, posmarować musztardą. Następnie układać składniki nadzienia, zwinąć mięso w rulony. Jeśli będzie konieczne, zwinąć nitką lub użyć wykałaczek.

Na oleju podsmażyć pozostałą cebulę pokrojoną w krążki. Kiedy będzie złota, włożyć obsypane mąką roladky. Podsmażać do lekkiego zbrązowienia. Następnie wlać bulion i dusić do miękkości na wolnym ogniu. W razie potrzeby można dolać wody. Gotowe rolady podawać z ziemniakami lub knedlikami. Powstały sos można zagęścić zgodnie z upodobaniami.

Aby przygotować knedliki, należy podsmażyć bułki na maśle. Następnie wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając. Następnie wbić jajka, dodać pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę. Zagniatać ciasto tak długo, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne.

Uformować dwa knedlili o wrzecionowatym kształcie, odstawić na 30 minut. Po tym czasie włożyć knedliky do wrzącej, posolonej wody, zmniejszyć ogień i pozostawić na około 30 minut (po upływie połowy czasu nalezy przewrócić knedliky na drugą stronę). Gotowe knedliky wyjąć z wody, kroić na plastry, podawać z sosem i porcją mięsa. Smacznego!

środa, 04 lutego 2009

O zupie czosnkowej słyszałam wiele dobrego. Do tej pory nie miałam jednak przyjemności spróbować, jak smakuje. Szukając odpowiedniego przepisu, nie wiedziałam, na jaki się zdecydować. Z ziemniakami czy z grzankami? Z mięsem czy bez? Z serem czy może z jajkiem? Wybrałam jeden podstawowy, znaleziony na stronie ekucharka :). Komentarze pod przepisem są pozytywne, do przepsiu dołączone jest nawet wideo ;) (!). Nie mogłam więc nie spróbować ;) Wprowadziłam swoje modyfikacje i wyszła pyszna aromatyczna zupa, idealna na zimowe popołudnie. Jeszcze do niej wrócę. Jak tylko potrzebna będzie nam solidna dawka czosnku. :)





Składniki: 1,5 l bulionu, 300 g obranych ziemniaków, 1 główka czosnku, 1/4 łyżeczki majeranku, 1 łyżka tłuszczu, 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, sól, 1 roztrzepane jajko, grzanki

Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować w bulionie. Następnie dodać łyżkę tłuszczu (masło, smalec), majeranek, pieprz, kminek i sól do smaku. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać roztrzepane jajko. Gotować 2-3 minuty. Dodać poszatkowany czosnek, zamieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z grzankami. Smacznego!


Serek ołomuniecki to ser o intensywnym, wyrazistym smaku. Cytując za foodlexicon należy do "grona serów z kwaśnego mleka, dojrzewających z udziałem czerwieni serowej". Jego skórka jest gładka, lekko brązowa, jasnożółty miąższ jest bardzo miękki i elastyczny. Nie wszyscy go lubią. Słony, lekko pikantny pikantny smak w połączeniu z bardzo intensywnym zapachem nie wszystkim przypada do gustu. Mnie akurat smakuje, ale mój mąż podchodzi do tego czeskiego specjału dosyć niechętnie.

Na bazie serka ołomunieckiego przygotowałam pastę do kanapek. Przepis pochodzi z wspominanej niżej "Kuchni czeskiej". Bardzo dobra pasta. Warto spróbować, chociażby z ciekawości ;).





Składniki: 125 g twarożku ołomunieckiego, 25 g miękkiego masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 łyżki jasnego piwa, 1/2 drobno posiekanej szalotki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sólm kminek, pieprz

Masło i twarożek dokładnie rozetrzeć widelcem, połączyć z piwem i śmietaną. Następnie dodać szalotkę i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, kminkiem i pieprzem. Smacznego!
wtorek, 03 lutego 2009

Popularnym deserem w Czechach są naleśniki, czyli tzw. palačinky. Pamiętam jak wraz z mężem zajadaliśmy się nimi w Pradze. Nadzienia są rozmaite - świeże lub smażone owoce, lody, pokruszona czekolada, orzechy, migdały. Zestaw w sam raz dla rasowego łasucha ;).

Przepis na poniższe naleśniki zaczerpnęłam z Kuchni czeskiej , wydanej przez Rzeczpospolitą. Podałam je na obiad, ale chyba nie był to najlepszy pomysł. Naleśniki wychodzą bowiem bardzo słodkie. Smaczne, ale słodkie. Pasują więc raczej jako deser aniżeli pożywny posiłek.





Składniki: Ciasto: 100 g mąki, 1 łyżka cukru pudru, 125 ml mleka, 3 łyżki oleju, 125 ml wody mineralnej gazowanej, szczypta soli Masa: 50 g śmietany, 1 łyżka cukru, 1 łyżka rumu, 25 g rodzynek, starta skórka z połowy cytryny, 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich Sos: 50 g gorzkiej czekolady, 250 ml mleka, 60 g cukru, miąższ z połowy laski wanilii, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżki mąki, 1 łyżka rumu, małe żółtko

Przygotować ciasto - mąkę wymieszać z jajkami, solą, cukrem pudrem, mlekiem, 1 łyżką oleju i wodą mineralną. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć naleśniki na średnim ogniu.

Przygotować masę. Śmietanę zagotować z cukrem. Następnie dodać rum, rodzynki, skórkę z cytryny, orzechy i gotować na średnim ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta.

Usmażone naleśniki smarować masą, złożyć dwa razy i trzymać w cieple.

Czekoladę rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej. W oddzielnym garnku zagotować 1/2 szklanki mleka z połową cukru i wanilią. W rondelku wymieszać kakao z mąką i resztą cukru, dodać pozostałe mleko i rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawać stopniowo gorące mleko z wanilią. Sos gotować na wolnym ogniu, do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żółtko i rum. Tak przygotowanym ossem polewać naleśniki. Smacznego!
poniedziałek, 02 lutego 2009

Widzę, że kuchnia czeska króluje w domach wielu z Was. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, czytając komentarze do przepisów i przyglądając się apetycznym zdjęciom. Świadzą one o dużym sukcesie naszego czeskiego gotowania!

Ja z małym opóźnieniem zaczynam prezentować swój zestaw czeskich potraw, ale musiałam trochę ochłonąć po piątkowym świętowaniu (z tego miejsca dziękuję wszystkim za życzenia urodzinowe!). Ale już nadrabiam zaległości.

Tych kilka potraw, jakie tu prezentuję poznałam z... nazwy pięć lat temu, kiedy zaczęłam swoją przygodę z językiem czeskim. Wówczas były dla mnie niemałą zagadką. Studiując czeskie menu w jednym z podręczników do nauki języka, z trudnością zapamiętywałam kolejne obco brzmiące mi nazwy i za nic nie potrafiłam ich skojarzyć z jakąkolwiek znaną mi potrawą . Teraz bogatsza o nowe doświadczenia, przynajmniej wiem, jak smakują ;).

Na pierwszy ogień poszedł smažený sýr. Ja swój przygotowałam z okrągłego sera pleśniowego (tutaj doskonale spisują się sery typy camembert i popularne hermelíny, produkowane w Czechach jedynie w dwóch mleczarniach), ale popularne jest również smażenie sera żółtego, najczęściej edamskiego.

Smażenie sera nie jest trudne, chociaż wiele osób skarży się, że podczas smażenia topi się zbyt mocno i "wycieka" spod panierki. Wystarczy jednak przestrzegać kilku reguł, a ta prosta potrawa okaże się sukcesem.

Ser, który będziemy smażyć, należy dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej pozostawić go tam na noc), a następnie wyjąć na pół godziny przed smażeniem. Panierowanie w mące, jajku i bułce tartej (tzw. trojobal) najlepiej zaś przeprowadzić trzykrotnie - wówczas mamy pewność, że panierka będzie "szczelna".

Jeśli ktoś lubi ostrą wersję smażonego sera, warto podczas panierowania obtoczyć ser dodatkowo w ostrej francuskiej musztardzie.

Klasyczny smažený sýr najlepiej smakuje podany z sosem tatarskim, ale oczywiście możemy eksperymentować z innymi smakami sosów. Dodatkowo, swoją wersję podałam z porcją frytek.





Składniki:2 krążki sera z białą pleśnią (camembert lub hermelín) lub 200 g sera edamskiego, mąka, 2 roztrzepane jajka, bułka tarta, olej do smażenie, ewentualnie ostra francuska musztarda

Krążki sera pleśniowego lub trójkąty sera edamskiego obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Ser smażym na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do czasu, aż panierka będzie miała złoty kolor.
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.