Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
czwartek, 22 stycznia 2009

Coraz bardziej lubię Przepyszne ziemniaki, książkę, którą dostałam w nagrodę za wspólne ziemniaczane gotowanie. Idealna pozycja książkowa na chłodne deszczowe (u was też siąpi deszcz?) dni. Próbowałam już kartoflankę z kukurydzą, teraz przyszła kolej na mieloną wołowinę z fasolą pod kołderką z ziemniaczanego puree.

Stosunkowo rzadko jemy mięso, ale takie przepisy jak ten sprawiają, że mam ochotę na kolejne ciekawe mięsne propozycje. Danie ciężkie do sfotografowania, ale za to pyszne. I jak proste w przygotowaniu!



Składniki: 600 g ziemniaków, 80 ml mleka, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 500 g mielonej wołowiny, 400 g fasolki w sosie pomidorowym z puszki, tabasco

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, krótko odparować i włożyć do miski. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. ziemniaki rozgnieść na puree, dodac mleko z masłem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażać na oleju przez około 5 minut. Dodać mięso i podsmażać do momentu zbrązowienia. Dodać fasolę, przyprawić kilkoma kroplami tabasco. Dusić wszystko około 10 minut.

Wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane. Zapiekać w gorącycm piekarniku około 5-10 minut do momentu aż wierzch potrawy lekko się przyrumieni. Smacznego!
piątek, 16 stycznia 2009

I znowu wracam do chlebów. Zaniechałam co prawda chwilowo pieczenie pieczywa z użyciem zakwasu, ale drożdżowe na nowo staram się piec. Przepis na chleb z cebulką jest przepisem Liski, podanym na forum Cin Cin. Wprowadziłam drobne zmiany względem oryginalnego pzrepisu - nie użyłam maku do posypania chleba i w odróżnieniu od autorki, piekłam chleb w piekarniku. Tym razem maszyna do chleba posłużyła mi jedynie do wyrobienia ciasta. Dodatkowo do swojego chleba dodałam łyżkę ziół włoskich. Wyszedł pyszny. Mięciutki, z chrupiącą skórką. Polecam.





Składniki: 400 g mąki, 6 g suchych drożdży, 2 łyżki oliwy, duża cebula zeszklona na oliwie, 1 łyżka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 250 ml wody, 1 łyżka ziół włoskich

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności woda, oliwa, cukier, sól, zioła włoskie, cebula, mąka, drożdże i nastawić program Dough. Następnie umieścić ciasto w foremce wysypanej otrębami i piec około 1 godziny w temperaturze 210 stopni C. Smacznego!
wtorek, 13 stycznia 2009

Podobnie jak w roku ubiegłym KNEDLIK bierze udział w konkursie na blog roku. Jeśli zaglądacie tutaj z przyjemnością, jeśli moje zdjęcia i przepisy są dla was inspiracją, będzie mi bardzo miło, gdy oddacie swój głos na niniejszy blog. Wystarczy, że wyślecie sms o treści H00257 (w numerze znak 0 to cyfra zero) na numer 7144.

Głosowanie będzie miało dwa etapy. Pierwszy kończy się 22 stycznia o godzinie 12. Do drugiego etapu przejdzie dziesięć najwyżej ocenianych blogów z każdej kategorii.

Koszt sms to 1,22 zł, dochód z wysłanych wiadomości zostanie przekazany na opłacenie turnusów rehabilitacyjnych dzieci chorych na porażenie mózgowe. Dodatkowo każdy z głosujących ma szansę na wygranie aparaty fotograficznego Casio Exilim EZ-Z80.

Za wszystkie głosy serdecznie dziękuję!

Śniadaniowy również bierze udział w konkursie. Zainteresowanych zapraszam po szczegóły tutaj.


Na zaprzyjaźnionych blogach aktualnie królują zupy, u mnie w kuchni również.  Dzisiaj prezentuję pyszną, kremową kartoflankę z kukurydzą, przepis na którą znalazłam w książce "Przepyszne ziemniaki". Zupa jest gęsta, pożywna, z cudowną słodką i chrupiącą kukurydzą. Do tego chrupiący boczek i krakersy. Bardzo odpowiada mi to połączenie. To już kolejna zupa ziemniaczana, jaką wypróbowałam,  w planie mam kolejne. Do wiosny jeszcze daleko, więc niedługo pojawią się kolejne kartoflanki.





Składniki: 1 mała cebula, 250 g obranych ziemniaków, 1/2 łyżki oleju słonecznikowego, 250 g wywaru warzywnego, 225 g kukurydzy z puszki, 40 g krakersów, 200 ml mleka, 50 ml kremówki, 25 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki, sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i smażyć cebulę około 5 minut. Następnie dodać ziemniaki i obsmażać około 3 minut. Wlać wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 20 minut (ziemniaki powinny zmięknąć).

Kukurydzę odcedzić, przepłukać na sicie, odsączyć. Krakersy rozdrobnić, włożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na około 5 minut. Z garnka wyjąć połowę ziemniaków, dodać krakersy, zmiksować razem z wywarem. Następnie dodać pozostałe ziemniaki oraz kukurydzę, gotować jeszcze chwilę. Podawać z boczkiem podsmażonych na chrupko na patelni. Smacznego!
niedziela, 11 stycznia 2009

Postanowiłam dołączyć do Ireny i Andrzeja i przyjrzeć się tym razem smakom kuchni norweskiej. Niestety w Polsce kuchnia ta jest niezbyt znana. Ja również dopiero ją poznaję. Podstawą norweskiej kuchni, ze względu na geograficzne położenie kraju, są ryby przyrządzane na setki sposobów. Podstawową rybą jest dorsz, ale wykorzystuje się również tak popularnego u nas łososia, śledzie czy pstrągi. Kuchnia norweska jest dosyć ciężka. Norwegowie jadają dużo nabiału (w tym sery kozie czy żółty Jarlsberg), z mięs - baraninę, a również mięso renifera, foki i wieloryba. Najpopularniejszym dodatkiem do dania głównego, podobnie jak u nas w Polsce, są ziemniaki.

Ja przygotowałam dzisiaj norweski deser, którego podstawę stanowią jabłka, bita śmietana i prażona bułka tarta.




Składniki: 6 jabłek, 75 g cukru, 100 ml wody, 1,5 szklanki suchej tartej bułki, 4 łyżki cukru (jeszcze raz), 2 łyżki masła, 1 szklanka bitej śmietany

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki - gotować z wodą i cukrem aż będą miękkie. Ostudzić. Tartą bułkę podsmażyć z cukrem i masłem na patelni do momentu aż bułka będzie chrupiąca i słodka. Podawać w szklanakch nakłądając naprzemiennie - jabłka, śmietanę, podsmażoną tartą bułkę, jabłka, śmietanę i na koniec bułkę. Smacznego!
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.