Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
niedziela, 21 grudnia 2008
WERSJA DO DRUKU



kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznik Konfitura z pomarańczyDomowe krówki Muffiny bożonarodzeniowe Muffiny bananowe Zakwas na barszcz Grzany cydr Śledzie po kaszubsku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki lukrowane Panettone Babeczki z masłem orzechowym Muffiny z buraczkami Kruche ciasteczka Galaretka świąteczna Kruszon krzeszowski Muffinki marchewkowe Piernik staropolski

Przepis na ten piernik widziałam kilka lat temu w programie Macieja Kuronia. Jednak dopiero w tym roku zdecydowałam się go przygotować. Pierwsza przygotowywana przeze mnie kolacja wigilijna stała się doskonałym pretekstem do wypróbowania przepisu na piernik, który leżakować powinien przynajmniej cztery tygodnie. Jeszcze nie próbowałam, jak smakuje, ale zapowiada się pysznie. Już nie mogę się doczekać efektu!

To moja kolejna propozycja w ramach akcji świątecznego gotowania.



Składniki: 1 kg mąki, 500 g miodu, 400-450 g cukru, 250 g masła lub smalcu, 3 jajka, 125 ml mleka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki przyprawy do pierników, 100 g orzechów włoskich, kilka łyżek skórki pomarańczowej, pół łyżeczki soli, powidła śliwkowe, masa marcepanowa lub kajmak do przełożenia

Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem.

Powoli podgrzewać miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Ostudzić i mieszać drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrobić ciasto i włożyć do kamiennego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem podzielić ciasto na trzy części i każdą z nich piec na osobnej natłuszczonej blasze w temperaturze 200oC przez ok. 25 minut. Po ostygnięciu przełożyć piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową lub kajmakiem. Owinąć pergaminem, obciążyć deseczką. Podawać po 4-5 dniach. Smacznego!
sobota, 20 grudnia 2008
WERSJA DO DRUKU



kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznik Konfitura z pomarańczyDomowe krówki Muffiny bożonarodzeniowe Muffiny bananowe Zakwas na barszcz Grzany cydr Śledzie po kaszubsku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki lukrowane Panettone Babeczki z masłem orzechowym Muffiny z buraczkami Kruche ciasteczka Galaretka świąteczna Kruszon krzeszowski Muffinki marchewkowe Piernik staropolski

Chociaż ciasto marchewkowe nie jest typowym wypiekiem świątecznym, to uważam, że śmiało mógłby konkurować z piernikiem czy makowcem. Zapach cynamonu nadaje mu świąteczny charakter. Mam co prawda swój ulubiony przepis na marchewkowe ciasto, ale czasami zdarza mi się wypróbowywać nowe przepisy. Żaden jednak wypiek nie dorównał, jak na razie, wyżej wspomnianemu. Nawet poniższe muffinki ;). Chociaż smaczne, to jednak bez rewelacji. Ale smaki są różne. W każdym bądź razie warto spróbować.

To moja trzecia propozycja w ramach świątecznego gotowania zaproponowanego przez Olgę i dwudziesta już w ramach tegorocznego kulinarnego kalendarza adwentowego.


Składniki: 175 g margaryny, 75 g ciemnego cukru, 1 jajko, 1 łyżka wody, 300 g drobno startej marchewki, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli

Mikserem utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wodę, ucierać do momentu powstania lekkiego kremu. Następnie do masy dodać startą marchewkę i starannie wymieszać. Mąkę przesiać, wsypać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę i sól. Starannie utrzeć wszystkie składniki. Masę nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Smacznego!
piątek, 19 grudnia 2008
WERSJA DO DRUKU



kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznik Konfitura z pomarańczyDomowe krówki Muffiny bożonarodzeniowe Muffiny bananowe Zakwas na barszcz Grzany cydr Śledzie po kaszubsku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki lukrowane Panettone Babeczki z masłem orzechowym Muffiny z buraczkami Kruche ciasteczka Galaretka świąteczna Kruszon krzeszowski Muffinki marchewkowe

Chociaż przepis ten znalazłam w kwietniowej Kuchni, czyli w czasie, kiedy jeszcze nikt nie myśli o zimie i świątach, to jednak warto go wypróbować właśnie teraz. Wino idealnie wyciąga smak suszonych owoców, których największy wybór mamy teraz, w okresie przedświątecznym. Wspaniały aromat i jeszcze lepszy smak. Spróbujcie. Do świąt pozostało jeszcze kilka dni, przy kruszonie pracy jest tyle co nic, a sam trunek może stać się ciekawych dopełnieniem świątecznego menu.

To moja druga propozycja w ramach świąteczno-noworocznego gotowania zaproponowanego przez Olgę.



Składniki: 1 butelka białego półsłodkiego wina, po 1 garści suszonych owoców (jabłek, gruszek, moreli, śliwek), 1/2 l gazowanej wody mineralnej

Rano zalać owoce winem, pozostawić w zamkniętym słoju przez cały dzień, od czasu do czasu wstrząsając. Wieczorem przecedzić i wymieszać z wodą. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnie zlać płyn znad osadu, rozlać do butelek. Smacznego!
czwartek, 18 grudnia 2008
WERSJA DO DRUKU



kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznik Konfitura z pomarańczyDomowe krówki Muffiny bożonarodzeniowe Muffiny bananowe Zakwas na barszcz Grzany cydr Śledzie po kaszubsku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki lukrowane Panettone Babeczki z masłem orzechowym Muffiny z buraczkami Kruche ciasteczka Galaretka świąteczna Kruszon krzeszowski

Jeśli lubicie wigilijny kompot z suszu, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Galaretkę można przyrządzić z dowolnej herbaty, ale jabłkowa z cynamonem wydała mi się idealnym dopełnieniem smaku suszonych owoców. Cudowny przedsmak świąt.

To moja pierwsza propozycja świąteczna w ramach świąteczno-noworocznego gotowania zaproponowanego przez Olgę.



Składniki: garść suszonych owoców - śliwek, gruszek, jabłek, moreli, 4 torebki herbaty jabłkowej z cynamonem, 3 łyżki cukru, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny

Owoce ugotować do miękkości w szklance wody. Herbatę zaparzyć w dwóch szklankach gorącej wody, wyjać torebki, posłodzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej herbaty, dodać wraz z sokiem z cytryny do pozostałej herbaty. Na końcu dolać przecedzony przez sitko wywar z suszu. Zamieszać. Wlać do szklanek, dodatkowo włożyć ugotowane owoce, ostudzić. Włożyć do lodówki na około 3 godziny do zastygnięcia. Smacznego!
środa, 17 grudnia 2008
WERSJA DO DRUKU



kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznik Konfitura z pomarańczyDomowe krówki Muffiny bożonarodzeniowe Muffiny bananowe Zakwas na barszcz Grzany cydr Śledzie po kaszubsku Pierogi z kapustą i grzybami Pierniczki lukrowane Panettone Babeczki z masłem orzechowym Muffiny z buraczkami Kruche ciasteczka Galaretka świąteczna

Kolejne ciasteczka do świątecznej puszki. Można podawać je same, ale najlepsze są z konfiturą śliwkową lub żurawiną. Jeśli upieczemy je grubsze, można przeciąć je wzdłuż na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub miodem. Idealne na zimowe wieczory.



Składniki: 170 g mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łyżek pokrojonego zimnego masła, 1/2 szklanki mleka

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodać masło i rozetrzeć palcami do momentu powstania drobnych okruchów. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.