Kategorie: Wszystkie | Przepisy kulinarne | Różne | Teksty komercyjne
RSS
piątek, 01 września 2006
  • 8 średnich marchewek (ok 400 g tartej)

  • 1 szklanka cukru

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

  • 4 jajka

  • bakalie

  • 100 g gorzkiej czekolady

Zetrzeć marchewki na jak najmniejszych oczkach. W osobnej misce roztrzepać jajka do jednolitej konsystencji. Do marchewki dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę - wymieszać. Wlać olej i znowu wymieszać. Dodać bakalie. Czekoladę pokruszyć i wrzucić do reszty. Zamieszać. Wysmarować tortownicę olejem, przełożyć ciasto, wygładzić powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 1800C 35 minut.

  • makaron tagiatelle

  • boczek wędzony, 30-40 dkg

  • 3-4 ząbki świeżego czosnku

  • śmietana, 500 ml

  • opakowanie mrożonego szpinaku

  • przyprawy do smaku

 

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wrzucić czosnek w skorupce. Jak boczek będzie gotowy wyjąć czosnek ze skorupki,rozdrobnić i wrzucić do boczku. Dodać szpinak. Doprawić. Dodać śmietanę, wymieszać. Gotowym sosem polać makaron.

  • 400 g, makaronu typu farfale (ja używam Lubella)

  • opakowanie groszku mrożonego

  • serek ziołowy topiony, 100 g

  • ser żółtylub ser topiony ementaler, 100 g

  • śmietana kremówka

Ugotować makaron i groszek. Odcedzić. Ser żółty, ser topiony rozpuścić wraz ze śmietaną w rondelku i podgrzewać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć wszystkie składniki.

Ciasto:
  • 1/2 kostki masła

  • 3 łyżki jogurtu

  • łyżeczka sol i

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki mąki

  • olej

  • 2 łyżki śmietany

Farsz:

  • 2 ziemniaki

  • parę różyczek kalafiora

  • groszek konserwowy

  • 1 łyżeczka kwaśniej śmietany

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli

  • sól

Ugotować warzywa - ziemniaki i kalafior w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Dodać groszek i rozgnieść wszystko na masę o konsystencji pure ziemniaczanego. Dodać przyprawy i śmietanę.

Miękkie masło wymieszać w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ciasto powinno być tłuste, ale nie lepić siędo rąk. Jeżeli się lepi, dodać jeszcze trochę mąki. Następnie utoczyć z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Podzielić go nożem na 7 krążków, każdy spłaszczyć pomiędzy dłońmi. Rozwałkować krążki na okrągłe placki, nie grubsze niż 0,5 cm. Przekroić nożem na pół, a każdą połówkę złożyć na pół i zlepić tak, aby powstało coś na kształt lejka. W tak powstałe lejki nakładać wcześniej przygotowany farsz. Dokładnie zalepić lejki, poukładać pierożki na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować każdy śmietaną. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 1800 C ok 20-25 minut, aż pierożki nabiorą złotego koloru.


1 ... 61 , 62 , 63
 




Reklama na blogach
Blogvertising.pl

Puree z marchewki. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Ciekawe połączenie smaku marchewki, chili i imbiru.